Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Múlt idő

Mérnök elődök, alkotások, professzorok

Hagyományaink, példaképek, legendák a múlt mérnökeitől.

Petőfi-ezred bemutatása

Kincses Katalin Mária (kora újkori magyar történelmet kutató történész, kandidátus, a Károli Gáspár Református egyetem megbízott oktatója) méltatja Frivaldszky János: Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulása című könyvet.

tovább »

Petőfi-ezred megalakulása

Id. Frivaldszky János: Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulása címmel adott ki könyvet a Logod Bt., mely könyvkiadó már 2013-ban megjelentette id. Frivaldszky Jánostól a Marián István, a Műegyetem nemzetőrparancsnoka című kismonográfiát.
A hatvanadik évfordulóra a műegyetemistákból szerveződő és Marián parancsnok által vezetett Petőfi Sándor Első Egyetemi Nemzetőr Ezred megalakulásának történetét monografikus mű keretében mutatja be a kötet.

tovább »

Szemben Vedres elveivel

250 éve született, és 185 éve halt meg Vedres István, Szeged Széchenyije, így Szeged 2015-ben kettős évfordulót ünnepelhet.
Vedres István 1830-ban cikket írt a Tudományos Gyűjtemény VI. kötetébe. Az írás címe:
„A’ túl a’ tiszai nagyobb árrvizek’ eltéríthetésérül egy két szó.” Ezzel kapcsolatban fejti ki véleményér dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök.
tovább »

1920: Duna-szabályozás és vízi erőmű

1920: Duna-szabályozás + vízi erőmű, úgy mellékesen még: Duna-Tisza-csatorna. E kérdéskörben kutakodik dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök jelen dolgozata.
A politika-mentessé tételt javasolta a korábbi vízi erőmű írásában a szerző. Most pedig hoz néhány támpontot, mellyel el lehetne kezdeni a műszaki torzó „perújrafelvételét”.
tovább »

A Magyar kreativitás napjára gondolva

Közlünk egy - kedves hölgytagunk által- a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesülethez elküldött, az interneten is olvasható cikket: Egy magyar ember egy napja címmel. Érdemes elolvasni az érdekes írást.

tovább »

Víz és energia, energia és víz

A Víz Világnapja alkalmából Nyíregyházán elhangzott előadások közül Fejér László előadásának cikk változatát közöljük.
A cikk természetesen nem teljesen fedi az előadást, hanem az annál színesebb, több képpel illusztrált és bővebb volt.

tovább »

Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán

Szobor hirdeti a 200 éve született Bodoki Károly (1814-1868) emlékét Gyulán.

Az abszolutizmus kora kiemelkedő magyar mérnökének, a Körös-Berettyó szabályozás tervezőjének és kivitelezőjének 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

tovább »

Az első romániai személyi számítógép

Az első romániai személyi számítógép kifejlesztésére emlékeztek Kolozsváron 2013. december 6-án

A harminc évvel ezelőtt többnyire erdélyi magyar szakemberek által kifejlesztett első romániai személyi számítógép megalkotására emlékeztek egy konferencia keretében Kolozsváron.

tovább »

Marián István életrajzi könyve

Marián István páncélos alezredes az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos, megkerülhetetlen szereplője volt, olyan személy, aki a forradalom bölcsőjének, a Műegyetemnek volt oktatója. Az ifjúság eszméinek támogatójaként az események középpontjába került, azok vonatkozási pontjává vált.
tovább »

A hazai vízgazdálkodás évfordulói 2014-ben

Fejér László összeállításában olvashatjuk, hogy 2014-ben mely hazai vízgazdálkodási eseményeknek és a vízgazdálkodáshoz kötődő személyeknek lesz kerek évfordulója.
tovább »

Horthy István a gépészmérnök

Az az érzésem - vallja dr. Seregi György -, hogy a Horthy-korszak elemzését, amit annyira ellentétesen értékelnek, nem volna szabad csak a történész társadalomra bízni. Jobban járnánk, illetve közelebb jutnánk az igazsághoz, ha többek között szociológusok, mezőgazdaság- és ipartörténészek, is vizsgálnák a két világháború közötti társadalmi, gazdasági, kulturális viszonyokat, a fő folyamatokat.
tovább »

Galamb József életének üzenete

Dr. Horváth Sándor a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja 2013. február 07-én a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán tartott előadást Galamb Józsefről.
tovább »

Hol van Közép-Európa?

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök azt boncolja, hogy mi is történt környezetünkben az elmúlt közel negyed évszázad alatt?
Megszűnt a Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia, a Varsói szerződés és a KGST. Szomszédaink velünk együtt tagjai lettek az Európai Uniónak, a NATO-nak.
tovább »

A Tisza-szabályozás

A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket.

tovább »

Pereces Újakna

Pereces bányatelep történetének kezdete pontosan ismert. 1868. február 05-én adta ki Lónyai Menyhért, a Kiegyezés utáni kormány pénzügyminisztere az alapító oklevelet a Diósgyőri Vasgyár új helyre telepítéséhez a Garadna - Hámor völgyből. Az aknatornyok sokasága állt Borsod megyében még nem is olyan régen. Ma már egyedül ez az újbányai aknatorony maradt meg.
Az ipari épületegyüttes hasznosítása hajthat olyan hasznot, mely biztosítja az épületek többfunkciós üzemeltetését. A téma: a Pereces bányatelep egykor, ma, és…?
tovább »

Bányászatunkról a 16–18. században

Mi volt a XVI–XVIII. századi bányászatunk történelmi színhelye: Közép-Szlovákia, avagy Felső, talán Alsó-Magyarország? Ez meglehetősen történelmietlen kategória, mert Trianon előtt Szlovákia nem létezett. Forrásokat elemezve mutatja be Holló Csaba a felvidéki bányavárosok helyes földrajzi kategóriáit és technikatörténeti sajátosságait, különös tekintettel John George Keysler 1669-ben született német/angol utazó feljegyzéseire.
tovább »

Utána néma csönd

Ungváry Rudolf dokumentum gyűjteménye a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem 1956-os diákparlamentjének történetét írja le, amely eseménysorozat egyben az 1956-os miskolci események gerincét képezte.
Az 1956-os diákparlamentjének története a hallgatók felnőtté válásáról és megaláztatásáról szól.
A forradalom idején az egyetemi diákparlamentben minden betöltetlen hely megtalálta a maga emberét.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Petőfi-ezred bemutatása »
 • Petőfi-ezred megalakulása »
 • Szemben Vedres elveivel »
 • 1920: Duna-szabályozás és vízi erőmű »
 • A Magyar kreativitás napjára gondolva »
 • Víz és energia, energia és víz »
 • Bodoki Károly szobrának avatása Gyulán »
 • Az első romániai személyi számítógép »
 • Marián István életrajzi könyve »
 • A hazai vízgazdálkodás évfordulói 2014-ben »
 • Horthy István a gépészmérnök »
 • Galamb József életének üzenete »
 • Hol van Közép-Európa? »
 • A Tisza-szabályozás »
 • Pereces Újakna »
 • Bányászatunkról a 16–18. században »
 • Utána néma csönd »
 • Múlt idő
  Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak

  200 éve született Bodoki Károly

  Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

  A Tisza-szabályozás

  2012. január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket a Polis Egyesület és az OSZK.
  A Mérnök Újság bekötött példányai

  A Mérnök Újság régebbi évfolyamai (1998-2010) elegáns kivitelben, sötétkék műbőrkötéssel, aranyozott felirattal, évenként bekötve is megrendelhetők a kiadónál.

  A korlátozott számban elérhető kiadványokról rendelés előtt érdeklődjön a Logod Bt.-nél a logod@logod.hu címen, vagy a +36 1 214-2453 telefonszámon. A bekötött lapok évfolyamonkénti ára 18 000 Ft.