Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés

Mérnökképzés

Alma Materek, hagyományok, gyakorlatok, eredmények

A világ egyetemeinek rangsora 2017.

Az interneten közzétett rangsor a világ egyetemeiről.

Kommentár nélkül hívja fel erre a figyelmet dr. Hajtó Ödön
tovább »

Átadták a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Perczel András professzor, a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat bíráló bizottságának elnöke közösen adták át a 6. Bolyai Pályázat díjait Budapesten, 2013. február 12-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogelődje, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bolyai Díj Alapítvány által 2000-ben létrehozott Ifjúsági Bolyai Pályázat hozzájárul a hazai tudományos élet, valamint a világhírű magyar kutatás-fejlesztés kiszélesítéséhez.
tovább »

Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata

Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. Az elért eredményhez Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár levélben gratulált a diákoknak.
tovább »

Széchenyi Futam

Az alternatív Hajtású Járművek Versenye.
Hetedik alkalommal rendezték meg Győrben az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét, a Széchenyi Futam®-ot. E kategóriában Európa legjelentősebb versenyének számító többnapos rendezvényre 250 mérnökhallgató érkezett hazánkból és határainkon túlról, hogy megmutassák egymásnak, az érdeklődőknek és a kételkedőknek egyaránt: rendkívüli kreativitás, nagyfokú innovációs készség jellemzi a saját képességeit és lehetőségeit gyakran alulbecsülő nemzetet.
tovább »

Mérnöki esettanulmány verseny

A Challenge.on mérnöki esettanulmány verseny a sikeres első év után 2012-ben is várja a kihívást vállaló mérnök hallgatók csapatait!
A játékosok a verseny során betekintést nyerhetnek az E.ON mérnökeinek világába. Az esettanulmányokat szakértők állították össze mindennapi munkájuk során tapasztalt valós problémahelyzetek alapján.
tovább »

Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelése

Folyamatosan bővül a Dunaújvárosi Főiskola Élettartam-kutató laboratóriumának gépparkja. A felsőoktatási intézmény mára már hazánk legnagyobb rázógépével és az egyik legjelentősebb méretű hő-sokk gépével rendelkezik. A fejlesztéseknek köszönhetően a szakemberek a visszapillantó tükrök tesztelésétől az űrkutatási eszközök öregítéséig végeznek kutatásokat.
tovább »

Mérnök szülőknek és leendő mérnököknek

Dr. Vajta László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja tájékoztatót adott közre a jelenlegi felvételi lehetőségekről. Felhívja a figyelmet néhány olyan szempontra, melyek a család közös döntését befolyásolhatják.
tovább »

Elmarad a diplomaátadás a Dunaújvárosi Főiskolán

A Dunaújvárosi Helyi Védelmi Bizottság a várható, lehetséges rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel arra kérte a Dunaújvárosi Főiskolát, hogy fontolja meg a 2012. február 4-re tervezett diplomaátadó ünnepségének elhalasztását.
tovább »

Új elit mesterképzés

Az EIT ICT Labs mesterprogramja olyan 2 éves képzést nyújt, ahol 2 különböző országban lévő európai egyetemen lehet tanulni, mindkét helyen egy évet.
tovább »

Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója

A Dunaújvárosi Főiskola (DF) helyzete – az országos szinten drasztikus mértékben lecsökkentett keretszámok ellenére – stabil, az intézmény pozíciói a jelenlegi hazai felsőoktatási piacon egyértelműen megerősödtek.
A DF számára biztosított kifejezetten magas keretszámok jelzik, hogy az informatika és a műszaki képzési terület a két leginkább preferált az alapképzési szakok közül.

tovább »

A mérnökké válás ára

Az Oktatási Hivatal január 19-én a felsőoktatási felvételi tájékoztató keretében közzétette a hallgatói finanszírozás és az állami ösztöndíj rendjét. Az adatokat dr. Hajtó Ödön vette górcső alá.
tovább »

Dunaújvárosi Főiskola fejlesztői laboratóriuma

Szoftveres és hardveres programozás magas szintű oktatására, valamint kutatások és fejlesztések végrehajtására is alkalmas a Dunaújvárosi Főiskola Beágyazott rendszerek fejlesztői laboratóriuma. Az új létesítmény egy olyan szakmérnöki képzés helyszíne is lehet, ahol az iparban is használható elektronikai tervezési készségek oktatása zajlik.
tovább »

Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez

Dr. Charles Simonyi, az Ericsson Magyarország, a MOL Nyrt, az NI Hungaria Kft., valamint a Pro Progressio Alapítvány kapta idén a Kármán Tódor-díjat. A felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért járó elismerést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át.

tovább »

Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból

Diplomás pályakövetési rendszerének és a karrierszolgáltatási rendszerének fejlesztésére nyert 2009-ben uniós támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely 2011. novemberében zárul le.
tovább »

Nem szűnik meg az oktatási ombudsman intézménye

Az oktatási államtitkárság szóbeli és írásbeli tájékoztatása alapján nincs szó az oktatási ombudsman intézményének megszűnéséről, hatáskörének csorbításáról az új köznevelési törvényben.
tovább »

Nemzetközi űrtevékenység

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője képviselték Magyarországot a 2011. november 10-én, az olaszországi Luccában megrendezett 3. Európai Űrkutatási Konferencián.
tovább »

A doktoranduszok nyilatkozata

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ), a magyarországi doktoranduszok érdekvédelmi szervezete küldöttgyűlésükön a következő nyilatkozatot fogadták el a készülő felsőoktatási törvény szövegével kapcsolatban:
tovább »

140 kiállító a Műegyetemi Állásbörzén

140 kiállítóval várja az álláskeresőket holnaptól a 33. Műegyetemi Állásbörze, ami ígéretes növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 124 kiállítóhoz képest.
tovább »

Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal

Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy hasznosítsuk azt a tudást, amelyet a doktoranduszok ma magukban hordoznak és kemény munkával elsajátítottak - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden azon az ünnepélyes aláíráson, melyen a KIM stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Doktoranduszok Országos Szövetségével.

tovább »

Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság közreadta a mesterképzési szakok listáját, és rendre a szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölését, a képzési időt, a mesterképzési szak képzési célját, az elsajátítandó szakmai kompetenciákat, a mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretköröket, a képzéshez kapcsolt szakmai gyakorlat követelményeit, az idegennyelvi követelményeket, és a mesterképzésbe való felvétel feltételeit.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A világ egyetemeinek rangsora 2017. »
 • Átadták a 6. Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait »
 • Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata »
 • Széchenyi Futam »
 • Mérnöki esettanulmány verseny »
 • Az űr- és az autóipar eszközeinek tesztelése »
 • Mérnök szülőknek és leendő mérnököknek »
 • Elmarad a diplomaátadás a Dunaújvárosi Főiskolán »
 • Új elit mesterképzés »
 • Erősödött a Dunaújvárosi Főiskola pozíciója »
 • A mérnökké válás ára »
 • Dunaújvárosi Főiskola fejlesztői laboratóriuma »
 • Kármán Tódor-díj: a gazdaság és az oktatás egymásra találására van szükség a felemelkedéshez »
 • Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból »
 • Nem szűnik meg az oktatási ombudsman intézménye »
 • Nemzetközi űrtevékenység »
 • A doktoranduszok nyilatkozata »
 • 140 kiállító a Műegyetemi Állásbörzén »
 • Együttműködési megállapodás a doktoranduszokkal »
 • Mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak

  Világelső a soproni gimnazisták robotikacsapata

  Szenzációs első helyezést értek el a Google Lunar X-Prize LEGO Mindstorms Challenge (röviden Moonbots 2012) világversenyen a soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói 2012. decemberében. A megmérettetést 18 éven aluli diákoknak rendezték, amelyre 5 kontinens 22 országának 147 csapata jelentkezett, köztük a soproni gimnázium diákjai, név szerint Bodnár László, Németh Áron, Sléber Botond, Soós Bálint, Wesely Norbert, illetve csapatkapitányuk, Deák Márton.

  Gömböc

  A Gömböc a XXI. század eddigi egyik legjelentősebb magyar találmánya. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói. A Gömböc egy homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két - egy stabil és egy instabil - egyensúlyi helyzete van. Találmányuk már nemzetközi szinten is elismert és népszerű.