Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Érdekesség

Érdekesség

Részletek, elfeledett okok, műszaki zsákutcák

Kedvcsináló Kiss József írásaihoz

Kiss József Kós Károly díjas táj-és kertépítész 40 évig dolgozott az állami műemlékvédelemben, az Országos Műemléki Felügyelőségnél (OMF), mely érthetővé teszi kötődést a magyar múlthoz. Munkáinak egy részéről az Építészfórum.hu honlapon olvasott a Szerkesztő.
Írásai egy része a négy évtizedes szakmai munka szépségeibe avat be bennünket, ezek az [1], a [2], a [3], és a [4] dolgozatok.
tovább »

A Duna aktuális vízszintje a Petőfi híd budai hídfőjénél

Az A38 Hajó fedélzetén elhelyezett kamera élőben közvetíti a Duna aktuális vízszintjét a Petőfi híd budai hídfőjénél.
tovább »

Változó vizeink

NASA animáció
tovább »

Régen és most

Ha érdekli, hogy mi volt - az egykori térképek tanúsága szerint - régen például a lakóhelyén, történelmi helyszíneken stb., akkor az megnézheti, összehasonlíthatja. Különösen érdekes tervezési feladatok előtt tájékozódni.
tovább »

Galileo Rajzpályázat

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára is részt vett a Galileo Rajzpályázat eredményhirdetésén és díjátadó ceremóniáján. A 2011. november 15-én meghirdetett verseny első díját a 2000. november 27-én született, Magyarországon élő, magyar-holland származású Lisa Viktória Kraaijvanger rajza nyerte el.

tovább »

Egy építkezés hat napig tart

Kínai hotel hat nap alatt, vagy 17000 m2-es épület 360 óra alatt épült fel. Kisvideókon 1-2 perc alatt követhető a folyamat. Egyéb példák is láthatók.


tovább »

Jedlik Ányos forgonya 180 éves

A világ első modern villanymotorja, az első elektromos jármű és azok működő másolatai is láthatók a „150 éves a Jedlik-dinamó” című időszaki kiállításon az Elektrotechnikai Múzeumban
tovább »

A művészet a környezetvédelem szolgálatában

Kisfilmes versenyt hirdetett három civil szervezet

Szeptemberben indította útjára a Green – Go névre keresztelt rövidfilm versenyt és fesztivált három civil szervezet. Az összefogás célja, hogy Európa szerte megszólítsuk az aktív és kreatív fiatalokat, hogy saját értékeiken, kifejezésmódjukon keresztül mutassák be, milyennek látják korunk legégetőbb környezetvédelmi problémáit.
tovább »

Mérnökszínház Szombathelyen

Szinte lehetetlen feladatot oldott meg Jordán Tamás

Már a fotóspróbán vastaps fogadta a Weöres Sándor Színház rendhagyó darabját, amely kötélen egyensúlyoz át a mocsár felett.
tovább »

Kutatók Éjszakája 2011

Laboratóriumból az Internetre, a világhálóról a valós világba

A kutató bloggerek szeptember 23-án ismételten kiléptek a virtuális térből, és a Kutatók Éjszakáján összegyűltek a Kutatók a Neten 2011 – II. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó keretében Budapesten.
tovább »

Végh-féle quadricikli

Lábbal irányítható és egyben hajtható könnyű, egyszerű felépítésű, négykerekű jármű. Különösen sportolásra, illetve szabadidős tevékenységre használható.

A quadricikli egyik változata kb. 20 kg tömegű, két kerék hajtású. A járműn két fék és sebességváltó is van, de pedálja és (kézi) kormánya nincs. Lábbal kell hajtani és kormányozni is. Jól gyorsul, kényelmes és használata legalább olyan könnyen megtanulható, mint a kerékpározásé.
tovább »

Az első magyarországi szobavécé

Knábel András majd egy évtizede kutatja és restaurálja a magyarországi első vízöblítéses vécét, amelyet gróf Széchenyi István 1840-ben hozott a nagycenki kastélyba. Abban az időben forradalmi alkotás volt ez a higiénikus „épületgépészeti” eszköz, vagy bútordarab. Már az is korszerűnek számított, ha az illemhely elhelyezése nem kívül, hanem az épületen belül volt elhelyezhető. Így például a 18-dik században pölöskei Széchenyi-kastély folyosójának a végén helyezték el a folyosó szélességében páros „pottyantós” illemhelyet.

tovább »

99 és 85 éves autó az Oldtimer Expón

Eddig soha ki nem állított, ritka Benz és Daimler autókkal vesz részt a Közlekedési Múzeum az Oldtimer Expón a Vasúttörténeti Parkban. A múzeum a két veterán, 99 és 85 éves autóval az automobil 125 éves születésnapja előtt tiszteleg a kiállításon.

Az autó két atyja Gotlieb Daimler és Karl Benz által alapított Daimler és a Benz autógyárak 1926-ban egyesültek. A Közlekedési Múzeum által kiállított modellek még az egyesülés előtt készültek.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Kedvcsináló Kiss József írásaihoz »
 • A Duna aktuális vízszintje a Petőfi híd budai hídfőjénél »
 • Változó vizeink »
 • Régen és most »
 • Galileo Rajzpályázat »
 • Egy építkezés hat napig tart »
 • Jedlik Ányos forgonya 180 éves »
 • A művészet a környezetvédelem szolgálatában »
 • Mérnökszínház Szombathelyen »
 • Kutatók Éjszakája 2011 »
 • Végh-féle quadricikli »
 • Az első magyarországi szobavécé »
 • 99 és 85 éves autó az Oldtimer Expón »
 • Eseménynaptár
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 01
  Legfrissebb képtárak
  A leghosszabb műem

  A budapesti rakpart-vonal lett a leghosszabb magyar műemlék.
  A napokban 12 km-es hosszban műemlék lett Budapest Duna-parti rakpartjának történeti, főként a XIX. sz. második felében épült központi része. A rakpartok műemlékké nyilvánítását a Budapest Világörökségéért Alapítvány kezdeményezte. Budapest, 2011. szeptember 5., hétfő (OS)

  Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány