Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Szuperintelligens város lehet Budapest
2011-09-13 14:16

Szuperintelligens város lehet Budapest

|

Egyszerűbben szervezhető, kényelmesebb és biztonságosabb életet biztosítanak a Nokia Siemens Networks magyar mérnökei által fejlesztett M2M alkalmazások. Ha tetszik, az első magyar szuperintelligens város lehet Budapest
Az előrejelzések szerint 2020-ig több, mint 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte. Ez azt jelenti, hogy nem csak az emberek közötti elektronikus kommunikációban, hanem az ipari és szolgáltatói szektorban is kialakul az olyan intelligens eszközök használatának az igénye, amelyek minden időpillanatban kommunikálhatnak egymással


Budapest, 2011. szeptember 13.
Kialakul az olyan eszközök használatának az igénye, amelyek egymást irányítják, átalakítva ezzel a végfelhasználók életét és a vállalkozások tevékenységét. A Nokia Siemens Networks (NSN) magyar mérnökei által fejlesztett Machine to Machine (M2M) alkalmazásoknak köszönhetően éveken belül egy - a jelenleginél jóval kényelmesebb és biztonságosabb - szuperintelligens környezetben élhetünk majd.

A kommunikációs technológiák és alkalmazások gyorsan és viszonylag rövid időn belül teljesen átszabhatják a mindennapi életünket. Az intelligens szolgáltatások és okos eszközök piacát a hatékonyság iránti igény hajtja az egészségügy, az ipar, az energiaszolgáltatás, a közlekedés, a kiskereskedelem, az őrzés-védelem, az informatika és az építőipar területén is.

Az M2M kommunikáció (más néven a 'tárgyak vagy intelligens eszközök internete') olyan technológia, ahol az eszközök összeköttetésben vannak egymással, adatokat osztanak meg saját állapotukról vagy tevékenységükről. Az M2M kommunikációnak köszönhetően nem csak az üzletvitel egyszerűsödik és válik jóval költséghatékonyabbá, hanem segítségével egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá is válik életünk.

A Nokia Siemens Networks K+F divíziójának magyar mérnökei olyan intelligens-rendszereket fejlesztenek, amelyek mind az energiaellátás, mind az egészségügy mind pedig a tömegközlekedés területén jelentős változásokat hozhatnak a felhasználók számára. A fejlesztések alapján Budapest pár éven belül szuperintelligens várossá válhat, amelyben okos eszközökön keresztül olyan kényelmi szolgáltatással segítik a felhasználókat amelyekkel tetemes mennyiségű időt és pénzt takaríthatnak meg.

„A gépek közötti kommunikáció a világ számos pontján működik már és teszi egyszerűbbé az életet. Az, ahogyan az M2M alkalmazások a szolgáltatóipart és a szolgáltatások minőségét rövid időn belül átszabják, legalább olyan intenzív változást hozhat életünkbe, mint az Internet megjelenése.” - mondta Ésik Róbert, az NSN ügyvezető igazgatójaja

A becslések szerint 2014-ig a mobiltelefonos rendszerhez kapcsolódó M2M megoldásokra költő vállalkozások megközelítőleg 250 millió - az egész világon telepített - eszközzel elérik a 35 milliárd eurós forgalmat. A számítások szerint, ha a tendencia nem változik, az M2M 2020-ra mintegy 280 milliárd eurós piacot képvisel majd. Az alkalmazásfejlesztést támogatják az Európai Unió ösztönző szabályozásai is. Magyarország 2011 júniusában csatlakozott az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozását szolgáló eCall törekvéshez. A közlekedési eszközökben elhelyezett eCall rendszer nemcsak az utasok, hanem a járművek által is aktiválható készülék, amely automatikus vészhívást indít. Az új technológia bevezetésének köszönhetően a városi területekre 40%-kal, vidékre mintegy 50%-kal gyorsabban érkeznek meg a mentőcsapatok. Amint kihelyezésre kerülnek az eCall eszközök, évente több száz életet menthetnek meg és több tízezer esetben csökkentik a sérülések következményeit. Az eCall része az Európai Útbiztonsági Akciótervnek, amelynek célja, hogy 2020-ra 50%-kal csökkentse a közúti elhalálozások számát.

Szeptember 13-16 között a Nokia Siemens Networks négy napos roadshow keretében mutatja be magyar nagyvállalatok és a kormányzati szektor számára a világ számos pontján jól működő M2M piaci megoldásokat és azon magyar fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően nálunk is robbanásszerű fejlődés várható az M2M kommunikáció terén.
További információk

Nyilas Dóra
sajtókapcsolati vezető
06 20 459 9626
dora.nyilas@youngandpartners.hu

Nokia Siemens Networks
Andrzej Stylinski
Communications, South East Europe
+48 6604 30098
andrzej.stylinski@nsn.com
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.