Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek A biztonságos atomenergiához további források kellenek
2011-09-05 11:08

A biztonságos atomenergiához további források kellenek

|

Az EP szakbizottsága elfogadta, ezzel a plenáris ülés vitájára bocsátotta azt a jelentést, mely az EURATOM decemberben végződő 7. kutatási programja folytatásához rendelhet további forrásokat.
Herczog Edit szocialista árnyék-jelentéstevő szerint további 2,5 Mrd eurót kellene a költeni a biztonságosabb nukleáris energiára a következő két évben.

Ismert, hogy az EURATOM szerződés keretében létrehozott – többek között a fúziósenergia kísérletekre fókuszáló – 7. kutatási és képzési keretprogram 2011 decemberével véget ér. Ha Európa nem biztosít további forrásokat a nukleáris szakterület számára, akkor az unió 2014-ben induló 8. K+F keretprogramjáig (FP8) nem lesz elehetőség a megkezdett munka folytatására. Ezzel Európa súlyos lépéshátrányba kerülhet az energetika terén. A szakbizottság által most elfogadott javaslat szerint a futó projektek 2012-13 közötti finanszírozása érdekében létre kell hozni egy 2,5 Mrd eurós, kétéves keretprogramot. Ezzel nemcsak a forráshiánynak vehetjük elejét, de az atomkutatásokat a többi, hétéves tudományos keretprogramhoz is igazíthatjuk – érvelt Herczog Edit a jelentés kapcsán. A szocialista szakpolitikus szerint a kétéves program az atomenergia kapcsán a közelmúltban fellángolt politikai vitákra is rugalmasabban reagálhat. A képviselő úgy fogalmazott: mindegy, hogy Európa a kivonulás vagy a nukleáris bővítés mellett dönt a jövőben, a nagyobb biztonsághoz, a hatékonyabb hulladékkezeléshez vagy épp a leszereléshez szükséges mérnöki tudást sem tudjuk kitermelni forráshiányos környezetben. Budapest, 2011. szeptember 1., csütörtök (OS)

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.