Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöktársadalom Szent Borbála szoboravató Zalaegerszegen
2016-06-28 14:46

Szent Borbála szoboravató Zalaegerszegen

|

Ritka élmények részesei lehettek azok, akik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum kiállítási területén 2016. június 21-én összegyűltek Tóth János múzeumigazgató meghívására.
A Múzeum legújabb szerzeményének, Szent Borbála szobrának avatására és az ehhez kapcsolt időszakos kisplasztikai és szobor kiállításra jöttek.
Szentek legendáira gondolni, történelmi távlatokon elmerengeni, hagyományokat ápolni, képzőművészeti alkotásokban gyönyörködni, emlékezni a szép napokat látott hazai szénhidrogénipar gazdag múltjára és latolgatni egy pohár bor mellett a napi áldozatos munkák mai és jövőbeli lehetőségeit.

Az események sorát Vas Erna zenetanárnő fuvolán előadott Bach szonátája nyitotta. A neves megyei és ipari személyiségekből, meg a szakmai – munkatársi közösségek (köztük a Somogy megyei MMK és az MMK Történeti Bizottságának) tagjaiból, illetve képviselőiből álló, mintegy 100-150 fős vendégsereget Szakál Tamás, a MOL magyarországi kutatás-termelés vezetője, a Magyar Bányászati Szövetség elnöke köszöntötte.

Szent Borbálának, a bányászok (és így az olajbányászat kapcsán a szénhidrogénipar választott) védőszentjének életét, mártíriumát, legendájának a katolikus egyházon belüli történet a házigazda Tóth János múzeumigazgató ismertette. A múzeum kiállítási épületének sarkához állított stilizált kőtoronyban ülő, bronzból öntött, életnagyságú nőalakos kompozíciót Gáspár Géza szobrászművész készítette. A szobrot megszentelte dr. Veres András megyéspüspök, a szombathelyi egyház-megye kormányzója, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A Szent Borbála szobor „születésének” és elkészítésének több éves történetét Jesch Aladár, a VABEKO Kft. műszaki vezetője ismertette. Beszámolójából kitűnt, hogy a Szoborállító Bizottság legfontosabb, legnehezebb tevékenysége nem a számtalan részfeladat és a közreműködő meg illetékes személyek szervezése, a „beruházás” lebonyolítása, a szoborállítás volt, hanem a felajánlott munkák mellé mégis csak szükséges pénz előteremtése volt. Ezért külön köszöntötte a szobor készítését támogató Magyar Földgáztároló Zrt., FGSZ Földgázszállító Zrt., MMBF Zrt., PETROLTERV Kft., VABEKO Kft., DRILLING MONITORING Kft., OMEGA GM Kft., Magyar Bányászati Szövetség, STEEL-VENT Eger Kft., SCADA Kft., MB 2001. Kft., RIKOPET Ker. Kft., MVM Csoport, MOL vezetőit, tulajdonosait és köszönte az anyagi támogatásaikat.

A szoborkompozíció készítéséhez a különböző vázlatok is hozzá tartoztak. Ezek kapcsán kézenfekvőnek adódott az a gondolat, hogy ne csak az elképzeléseket és a kismintákat mutassák meg a kész művel együtt, hanem csináljanak egy kiállítást a téma köré: Szent Borbála szobrok a távolabbi múltban (templomi fényképeken és grafikákon) meg a jelenben (egyéni tulajdonban lévő és közgyűjteményektől kölcsönzött kisplasztikák bemutatásával). Ezt a „ráadás” gyűjteményt, a Szent Bor-bála a bányászok védőszentje című kiállítást Fehér János FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

És hogy még teljesebb legyen az „iparosok” műélvezete, a Szent Borbála szobor mellett lévő, korábban készített, de már nem működő szökőkút is új életre kelt: a közös szándékkal és erővel felújított szép szökőkút újra átadót kapott: Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnökét.

Az adakozókra köszönetként, az alkotók elismerésére, a megjelentek egészségére a pohárköszöntőt Volter György, a MOL magyarországi KTÜT vezetője, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Alapítvány elnöke mondta.

Siófok, 2016. június 23.


Dr. Molnár János Albert
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.