Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Sodródás, vagy energiaigényességre alapozott modal split
2015-03-27 10:56

Sodródás, vagy energiaigényességre alapozott modal split

|

Ma így-úgy rengeteg energiát használunk. A fejlettnek mondott gazdaság ma kőolajra alapozott, kőolaj-gazdaság. Közlekedésünk így kőolaj alapú közlekedés. Napjaink eseményei igazolják, hogy nem a piac határozza meg a kőolaj árát. A dolgozat írója szerint a Nemzeti Közlekedési Stratégia legfőbb feladata az lett volna, hogy meghatározza az ország személy-, és teherszállítási feladatára az alágazati (tehát a közúti, a vasúti, a vízi, és légi szállítási feladatrészesedést) arányokat, az ún. modal splitet. Mivel ez sajnos nem készült el, javasolja az arányok meghatározását egy olyan matematikai modellel, melynek célfüggvénye a kőolaj felhasználás minimuma.

Az elmúlt néhány évben annyi különféle nevű stratégia, koncepció készült, hogy a címük felsorolásával kapott lista hosszabb lenne a jelen dolgozatomnál.

Jellemzőjük:

- rövid élettartamuk,

- gyors avulásuk,

- mindegyik stratégiában, koncepcióban a célok ezre lett leírva.

- hajlamosak vagyunk ezer oldalakat is írni stratégiánként, koncepciókként. Komolyan gondolja valaki, hogy ezt az alkalmanként könyvtári méretű anyagot el is olvassa a mai ember? Lehet, hogy nem is ezért készült.

- elveszik a lényeg! Mintha az időnk és a pénzünk végtelen lenne, miközben egyik sincs.

 

Mintha magában az őskáoszban élnénk! Tényleg nem tudjuk azt, hogy hol vagyunk? Tényleg nem tudjuk azt sem, hogy hová akarunk eljutni? Tényleg ennyire céltalanok, bizonytalanok vagyunk?
A javasolt rendező elv: az energia

A tanulmány itt olvasható>>
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

alfoldi 2015-06-09 08:03:30

Nem kellene eldobni a NKS-át és elkezdeni végre az érdemi munkát?
http://magyarhirlap.hu/cikk/27161/Veget_ert_a_G7_csoport_vezetoinek_talalkozoja


"Véget ért a G7 csoport vezetőinek találkozója
A Hetek a COP21-el összefüggésben amellett is elkötelezték magukat, hogy a jelenlegi évszázadban végre kell hajtani "a világgazdaság dekarbonizálását", vagyis a fosszilis energiahordozók nélkül működő gazdaság kialakítását, ..."

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.