Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I.
2014-10-26 15:54

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért I.

|

Dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök, okl. építőmérnök szorgalmazza az eladósított ország pénztelenségét jobban figyelembe venni, a pénznek, mint elemi döntési tényezőnek a mindenkori kiemelését, a pazarlás csökkentését az úthálózat-fejlesztési döntéseknél is.

Ma a fejlesztési programok nagy szakaszokban gondolkodnak. Mondjuk Nagykanizsától Szegedig, vagy Dunaújvárostól Nyíregyházáig. Tetézik ezt azzal, hogy ezen a szakaszon azonos az úttípus, így azonos a burkolat szélessége is.

 

Ez is egyfajta homogenitás! Ez a mai hálózatfejlesztés. Csak ilyen logika estén lehet bizonyos úttípusok kicsikart néhány százalékos olcsóbbságát felnagyítani, eltúlozni. Valójában azonban a nagy távolság alatt nagyon eltérő forgalomnagyságok vannak!

A 47-es főút forgalmi is ilyen pulzáló. Szeged, Békéscsaba és Debrecen közelében lényegesen nagyobb, mint a Szeged-Debrecen szakasz egyéb rész-szakaszain.


A mai hálózatfejlesztés következő hibája, hogy a hosszú szakasz úttípusát a legnagyobb forgalmú szakaszhoz igazítják. Így az összességükben hosszabb rész-szakaszok erősen túlméretezettek lesznek, ami maga az értelmetlen pazarlás.


Váltsunk paradigmát!
A homogenitás ne az útburkolat szélességében, hanem a szolgáltatási színvonal azonosságában legyen meg! Tegyük minden rész-szakaszra azt az úttípust, amely a legolcsóbban hozza a kívánt szolgáltatási színvonalat.

A tanulmány itt olvasható.
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.