Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Fenntarthatóság, fejlődés, növekedés
2014-06-12 03:07

Fenntarthatóság, fejlődés, növekedés

|

A gazdasági növekedés ökológiai és társadalmi feltételei és korlátai alcímmel 2014. június 4-én az Országház Delegációs termében rendezett műhelykonferenciát a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Magyarországi Zöld Kör.

Ahogy lehetséges az előadások gerincét képező PowerPoint fájlokat is közölni fogjuk.


Valóban fontos-e hogy a gazdaság növekedjen, s ha igen, melyek a hatékony hajtóerők ehhez?


Melyek a növekedés társadalmi és ökológiai korlátai, amelyekből egyre többet látni, de nem ismerjük őket mélységükben és összefüggéseikben?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ műhelykonferencia, melyen előadások és panel-beszélgetések formájában szakértők, kutatók és szakpolitikusok vitatják meg a gazdasági fejlődés és a fenntarthatóság összeegyeztetésének politikai, társadalmi és ökológiai kihívásait.

 

Kedvcsinálónak álljon itt egy idézet Vida akadémikus úr előadásából:
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés akármeddig folytatható egy véges világban, az vagy bolond vagy közgazdász.”  (K. Boulding)

Újszerű volt a szokásos ökológiai közelítésen túli, az azt meghaladó, sok szempontú megközelítés. Így azon sem lehet meglepődni, hogy az egyes előadások között akadnak lényegi különbségek is. Új volt a fenntartható fejlődés mellett a fenntartható növekedés fogalmának megjelenése is.

A programnak - melyen korábbi parlamenti képviselők is megjelentek - alaphangját „A gazdasági fejlődés és a fenntarthatóság összeegyeztetése, mint politikai kihívás” összefoglaló címmel - Bencsik János:  A gazdasági fejlődés és fenntarthatóság összeegyeztetése mint politikai kihívás „kereszténydemokrata szemmel” és Schmuck Erzsébet (LMP) országgyűlési képviselő adta meg.

A nyitó előadásokat az alábbiak tartották, melyek összefoglaló címe: „A gazdasági növekedés, mint normatív kritérium - a növekedés és a fenntarthatóság viszonya” illetve „A növekedés ökológiai korlátai, természeti erőforrás (nyersanyag, energiahordozó) feltételei” - volt:
- Pataki György, egyetemi docens (Corvinus Egyetem),
- Bessenyei István, egyetemi docens (Pécsi Tudományegyetem),
- Vida Gábor akadémikus: A növekedés ökológiai korlátai, természeti erőforrás (nyersanyag, energiahordozó) feltételei.

Őket a második részben
- Bartus Gábor (titkár Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács) A fenntarthatósági átmenet természeti erőforrás feltételei


- Szepesi Balázs, stratégiai igazgató (HÉTFA Kutatóintézet) A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés

 

- Bálint Balázs, vezető kutató (Környezeti Társadalomkutatók, ESSRG), A növekedés társadalmi határai


- Rosivall László, egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem) Üzlet, egészségügy jövő című előadása követte.

Talán érdemes arra összpontosítani az előadások elemzése közben, hogy tanultunk-e az 1972-es jelentésből (Római Klub), mely már 43 éve a növekedés határairól szólt.

Vajon van-e eszköz a pénz hatalma ellen? Talán nem véletlen, hogy erről az orvosprofesszor előadónak Ady verse, a Harc a Nagyúrral, jutott eszébe?

 

*** 

 

A helyzetet jól mutató karikatúrán pedig egy gazdasági növekedés feliratú, az emberiséget szállító csónak száguld a vízesés, a szakadék felé. Zászlóján büszkén lobog a pénz, azaz a profit! Látható, hogy már egy hajóhossznyi távolság sincs a szakadékig, a robogás mégis változatlan, megállíthatatlan!

Az utasok beszélgetnek.

 

A bal oldali buborékban van a felismerés:

"Csináljanak valamit, tébolyodottak gyülekezete!"

 
A hajó közepén elhangzik az egyik leszóló válasz:

"Nos, egyszerű csak kritizálni, fiatal hölgyem!"

A legjellemzőbb a céltudatos „hajóvezetők” véleménye a jobb oldali buborékban:

"... és remélem, mindannyian kidolgoztak egy alternatívát, vagy nem?"
 
VAN, VAGY LESZ ENNEK ALTERNATÍVÁJA? 

Jó lett volna hallani egy előadást a szétszakadt Magyarország fenntarthatóságáról is!

 

 Dr. Rigó Mihály
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

alfoldi 2014-09-01 01:08:07

A hülyeség kora - ez már régen nem a fenntarthatóság, hanem maga a környezeti katasztrófa!
http://tvhelyett.hu/slider-videos/a-hulyeseg-kora

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
30 31 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 01 02
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.