Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek A vízenergia-termelés vízgazdálkodási, környezeti és társadalmi vonatkozásai
2014-04-25 06:15

A vízenergia-termelés vízgazdálkodási, környezeti és társadalmi vonatkozásai

|

A vízenergia-termelés körül évek óta heves viták dúlnak hazánkban, melyekben a felek legtöbbször elbeszélnek egymás mellett. Mélyebb vizsgálatokra és hatékonyabb kommunikációra van szükség.
A vízenergia-termelés vízgazdálkodási, környezeti és társadalmi vonatkozásait elemzi e cikkében Mészáros Csaba. Véleménye szerint a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, nyíltan beszélni kell róluk, és a létesítményeket esztétikusan és multifunkciósan kell kialakítani.

A címlapon a Goldisthal szivattyús energiatározó rendszer Németországban

 

Az érintettekben kevés a kompromisszumkészség, ilyen csak a vízenergia-pártiak oldaláról tapasztalható. A „másik” fél legtöbbször hajthatatlan, s a médiák, valamint a politikusok hathatós támogatásával sikeresen fékeznek le minden próbálkozást, félrevezetett tudatlanságban tartva a társadalom nagyobbik felét. Ennek az etikátlanságon felül komoly nemzetgazdasági kárai is vannak, hiszen az egyoldalú vízenergia-ellenesség már eddig is több százmilliárdos kárt okozott az országnak, s minden eltelt nap csak növeli ennek mértékét.

A Magyar Tudományos Akadémia és más intézmények szakemberei az elmúlt években már felismerték a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát, s több tanulmányt készítettek, amelyeket a magukat környezetvédőknek kikiáltott csoportok azonnal tűz alá vettek, s hasonló gondolkodású, de laikus politikusok segítségével sikeresen megtorpedózták az előrelépést.

A legfontosabb teendő a társadalom hiteles, tudományos igényű, de a laikusok számára is érthető tájékoztatása a médiában. Ez nem könnyű, mert ott többségben vannak a vízenergia ellenzői. Ezek az ismeretterjesztő tájékoztatások sok pénzbe kerülnek, de a potenciális befektetőknek áldozni kell erre. Ki kell emelni a létesítmények hasznosságát környezeti szempontból is.
A tervezett létesítményeknek társadalombarátnak és esztétikusnak kell lenniük. A társadalombarátság alatt azt értem, hogy az energetikai célon kívül – más, pozitív példákhoz hasonlóan – gondolni kell a sport, turizmus, rekreáció, ökológiai helyzet javítása, a hajózás igényeinek kielégítésére is. Olyan építményeket kell tervezni, amelyek különlegesek, tájba illeszkedők, s megtekintésük egy hétvégi program is lehet. Ezek pluszköltséggel járnak, de megéri!

A tanulmány itt olvasható>>Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.