Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma A tervezők működő klasztere
2014-04-01 15:36

A tervezők működő klasztere

|


Plan-net.hu településfejlesztési konferencia volt Nyíregyházán 2014. január 31.–2014. február 01.

„A településfejlesztés lehetőségei 2014-2020 között - városok és vidékeik együttműködése" címmel kétnapos országos konferencia lebonyolítására került sor a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával a Megyeháza Nagytermében.

A konferencia a sikeresen pályázó és egyébként a Magyar Köztársaság első nyertes uniós pályázatát magáénak tudó ART VITAL Tervező, Építő és kereskedelmi Kft. fennállásának 20. és az általa vezetett Klaszter tevékenységének 10. évében került sor, ami egybeesik Magyarország Európai Unióba történő belépésének jubileumával. A rendezvény kapcsolódott a neves építészünk, Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett „Magyar Építészet Éve" 2014. évi eseményeihez.


A konferencia első napján a mintegy 130 résztvevőt a CANTEMUS kórus felejthetetlen műsorát követően dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, valamint Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. A továbbiakban az előadások első része a visszatekintés jegyében hangzott el és a „Városfejlesztés, kultúra, közösség" valamint „A helyi alapokra építő tervezés és fejlesztés" elméleti kérdései mellett a szervezők bemutatkozására, valamint Debrecen, Mátészalka, Százhalombatta és Kállósemjén kiemelkedő projektjeinek ismertetésére is sor került. Nyíregyháza eredményeinek aktuális áttekintését Kósa Tímea alpolgármester előadásában hallhatták a jelenlévők. A konferencia második része az előretekintés jegyében a következő tervezési időszakra fókuszált, melynek részeként
- „A településrendezési, fejlesztési módszertan újraértelmezése az EU stratégiához illesztve",
- a „Megyei Önkormányzat új helye és szerepe",
- a „Nyírségi bokortanyák üzenete a jövőnek",
- a „Vidéki kisvárosok és térségük együtt-tervezése",
- a „Határmenti térségek fejlődési és együttműködési lehetőségei",
-a „Marketingorientált terület- és településfejlesztés", valamint
- a „Területi tervezési feladatok, terület- és településfejlesztési operatív program lehetőségei 2014-2020-ban\" képezték az előadások tárgyát.

A konferencia második napján az első nap előadásaihoz is kapcsolódó projektek látogatására került sor autóbuszos tanulmányút keretében, közel 50 fő részvételével. A program részeként a nagykállói új Városháza, a kállósemjéni Kállay-kúria és Temetőkápolna, a máriapócsi Városközpont, a nyírbátori Minorita és Református templom, valamint a Várostörténeti sétány, továbbá a mátészalkai Régi és Új városközpont megtekintésére került sor. A rendezvény szervezői nevében Végh József építész, a Területi Építész Kamara és a konferencia névadó klaszter elnöke záró gondolatokat fogalmazott meg a térség kelet felé húzódó fejlődési és turisztikai tengelyéről, a Móricz Zsigmond által elnevezett „Tündérmező", azaz az alapvetően megyénket jelentő keleti országrész értékeiről és annak további népszerűsítéséről, újabb tanulmányutak, rendezvények szervezéséről.
A 2010-ben megkezdett, immár harmadik alkalommal lebonyolított, Nyíregyházához kötődő sikeres településfejlesztési konferencia-sorozat két év múlva minden bizonnyal folytatódik.

A konferencia előadóinak előadás anyagai honlapunk Konferencia menüjében  feltöltésre kerülnek.


Végh József klaszter elnök előadása "PLAN-NET.HU Építőipari Mérnöki Hálózat Klaszter" itt olvasható, látható>>
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.