Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek A nyírségi bokortanyák „üzenete”
2014-03-20 12:59

A nyírségi bokortanyák „üzenete”

|

Gróf Károlyi Ferenc a meglévő tanyák bábájaként a szabad vallásgyakorlással, autonómiával, építési faanyaggal és három éves adómentességgel biztosított „inkubátor”-t a tanyavilág megszületéséhez. S ma a XXI. század – kétségtelen összetettebb viszonyai között – mit tudunk tenni, milyen áldozatot (állami) vállalunk a magyar értékek megőrzéséért, korszerűsítését, s új progresszív tanyák megszületéséért? Teszi fel a kérdést Bodonyi Csaba DLA, Széchenyi- és Ybl-díjas építész.

260 esztendeje Nyíregyháza körül sajátos települési és mezőgazdasági régió jött létre. Ma bokortanya övezetként ismerjük ezt a csaknem 60 tanyabokorból álló településszövetet. Gróf Károlyi Ferenc kezdeményezésére kezdődött a békési és felvidéki szlovák nyelvű evangélikus közösségek (tirpákok) honfoglalása. Azóta élnek ezek a földművelésre létrejött különös bokortanyák, melyek sokáig csak nyári szálláshelyként, később lakóhelyként is szolgáltak. A nyírségi bokortanya köztes településforma az alföldi tanyavilág egyedi szórt tanyaövezete, ill. a falvak között.

A bokortanyák üzenete a tanulmány szerzője; Bodonyi Csaba DLA Széchenyi- és Ybl-díjas építész, MMA rendes tagja tanyasi gyerek számomra szubjektív okokból hallható. "Itt születtem, és itt cseperedtem fel. Ezért is fogalmazódott meg bennem ez a fejlesztési program, s ezért bíztam meg saját magam – a település felől közelítve – a mellékelt terv-vázlatok elkészítésére, melynek energetikai koncepciójában Kujbus Attila mérnökkel működöm együtt."
* Az írás a 2014. január 31. – február 1. között Nyíregyházán megtartott „A településfejlesztés lehetőségei 2014-2020. között – városok és vidékeik” c. településfejlesztési konferencián elhangzott előadás szöveges változata. A konferenciát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatta. Az előadás tartalmáról Dr.Kovács Ferencet Nyíregyháza polgármesterét és Seszták Oszkárt a Megyei Közgyűlés Elnökét előzetesen tájékoztattam, akiktől biztató véleményt kaptam. Támogató segítséget kaptam Lezsák Sándortól is. Mindezeket ezúton is köszönöm.

 

 

A tanulmány itt olvasható>>

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2014-04-14 12:26:48

Minden elismerésem a téma felvetéséhez, a tanulmányhoz. Egyéni véleményem az, hogy az új tanyák létesítése a második feladat, az első feladatok sora "tanya ügyben" a meglévő értékes tanyakultúra felmérése, megőrzése, gyengéd ápolása. Minden tanya szép, minden tanyában ott az "alvó oroszlán", a passzív ház (persze energetikai értelemben)és a passzív gazdaság lehetősége. Talán ebben még a "lenini" úton is érdemes volna tovább haladni... persze nem a kulákosításra meg a padlásseprésre gondoltam, hanem a villamosításra. A villamos hálózatba bekötésre nem a "kivét" hanem a betermelés lehetősége miatt lenne igazán szükség. Van még néhány pont, ami a tanyalakók lehetőségeit meghaladja, de nem is az ő dolguk, ateljesség és fontossági sorrend nélkül: úthálózat, gyermekoktatás, közbiztonság. Történtek ez ügyben fejlesztések, ezeket kellene teljeskörűvé kovácsolni.

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.