Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Az észak-déli közlekedési kapcsolatok javításáért
2013-11-29 23:16

Az észak-déli közlekedési kapcsolatok javításáért

|

A visegrádi országok közötti összeköttetések fejlesztéséről írtak alá nyilatkozatot a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák szakminisztériumok vezetői 2013. november 27-én, Budapesten.
Fotó: Bartolf Ágnes

A dokumentumban foglaltak szerint a felek a jövő évben együttműködve mérik fel a négy ország közötti közlekedési kapcsolatok jelenlegi helyzetét. Ezután beazonosítják a szűk keresztmetszetek felszámolására alkalmas, már a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban megvalósítható infrastruktúrafejlesztéseket. Megteszik az összeköttetések további javításához, bővítéséhez szükséges tervezési előkészületeket is. Az aláírók a közös munkában való részvételre ösztönzik nemzeti tudományos és kutatóintézeteiket.

A visegrádi országok miniszterelnökei idén októberi, budapesti találkozójukon állapodtak meg a közlekedési kapcsolatok javítását célzó tervezési feladatok megkezdéséről. A V4 államokban a nyugat-kelet irányú összeköttetések fejlettebbek az észak-déli hálózati elemeknél. Közúton elsősorban az autópályák hiányoznak, a nagyrészt már az első világháború előtt kiépített vasúthálózat pedig minőségében nem éri el az elvárt színvonalat.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a Közlekedéstudományi Intézet által végzett elemzés alapján a fővárosi agglomerációkban lévő szűk keresztmetszetek rontják a nemzetközi forgalom minőségét. A gyorsan növő tranzitforgalom indokolttá teszi a jelentős gazdaságélénkítő hatással járó infrastruktúra-beruházásokat. Az államtitkár egy további adatgyűjtésre támaszkodó közös tanulmány készítését javasolta, amelynek alapján egy komplex fejlesztési program állhatna össze.

A résztvevők a közlekedési kapcsolatok javítását célzó lehetséges közös projektek áttekintésén túl kölcsönös tájékoztatást adtak a 2014-2020-as időszakra tervezett ágazati Operatív Programjaikról is.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

 

Kapcsolódó témák:

 

 

A V4-ek kapcsolatát erősítő, észak-déli irányú gyorsforgalmi utak
Raszteres úthálózattal a területi különbségek csökkentéséért
Az alföldi autóút
Az alföldi autóút 2.
Hol van Közép-Európa?
A torz magyar térszerkezet
 
 
  
 
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.