Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Nanotechnológia a hétköznapokban
2013-11-27 16:50

Nanotechnológia a hétköznapokban

|

Pályázati értékelés - „Megvalósult álmok?”- 2013. november 27-én ünnepli alapításának hatodik évfordulóját a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community – www.nanopaprika.eu). A közel 6700 kutatót és diákot tömörítő tudományos közösségi hálózatot dr. Paszternák András alapította, aki ekkor az MTA Kémiai Kutatóközpont doktorandusza volt, Kálmán Erika professzor asszony kutatócsoportjában.

 

Az elmúlt hat esztendő alatt a Nanopaprika az egész világon ismert nanotechnológiai információforrássá vált, szolgálva a témában dolgozó kutatókat és a nanovilág iránt érdeklődőket.A portál töretlen népszerűsége a közvetlen hangvételnek köszönhető, mely egyenrangúan kezel minden tagot, tudományos fokozattól és lakóhelytől függetlenül.
A születésnap alkalmából kiírt „Megvalósult álmok?”- nanotechnológia a hétköznapokban című esszé és rajzpályázat eredményei a következők:
A beérkezett pályaművek számát figyelembe véve, a felkért szakmai zsűri négy díjat oszt ki 2013-ban.

 

Esszé kategóriában könyvjutalomban részesül: Karkas Réka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
Felkészítő tanár: Nagyné dr. Regdon Ibolya


Véleményem szerint méltán nevezhetjük korunkat „nanokorszaknak” , hiszen a nanotudományok szerves részét képzik a legintenzívebben kutatott és legígéretesebb tudományterületeknek. Vívmányai, megalkotott újdonságai az emberiség előremenetelét szolgálják. Hatalmas előrelépésnek gondolom azt, hogy a pár éve még misztikusan csengő nanotechnológia olyan szintre lépett, hogy középiskolás diákként, egy gimnázium tanterméből berendezett „laboratóriumban”, akár civilként is beszerezhető alapanyagok és eszközök által, magam is részese, kipróbálója lehettem a nanotudományos felfedezéseknek, kutatásoknak. Természettudományos ismereteim elmélyítését, régebbi ismereteim új kontextusba helyezését, gondolkodásmódom és kreativitásom fejlődését jelentette nekem ez a „látogatás a nanovilágba”


Rajz kategóriában I. díjat kap: Tabányi Miklós (Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola)
Felkészítő tanár: Hadárné Judit és Turay Mary Ama (Majosháza)


II. díjban részesül: Keresztúri Tamás (Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola)
Felkészítő tanár: Hadárné Judit


A nyerteseknek gratulálunk, a többi pályázónak és felkészítő tanáraiknak köszönjük a munkájukat!A nyertes rajzok megtekinthetők itt az alábbi linken

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.