Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Többsávos turbó körforgalom
2013-09-22 20:05

Többsávos turbó körforgalom

|

A Magyarországon már ismert egysávos körforgalmak mellett léteznek a fejlett világban a többsávos körforgalmú csomópontok is. Ezek jellemzője az, hogy a középső körgyűrűbe több sávon lehet belépni és több sávon kilépni. Ezen körforgalom család egyik markáns típusa a holland turbó körforgalom, melyet holland mérnökök fejlesztettek ki 1997-ben.

 

Többsávos turbó körforgalom a holland négysávos úton. Ezt a megoldást vette górcső alá  dr. Rigó Mihály kl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

 

Másfél évtizede két holland mérnök (Peter Carton és LGH (Bertus) Fortuijn) úr feltalálta a többsávos körforgalom új fajtáját az ún. turbó körforgalmat, holland nevén a turborotonde-t. Ezzel megoldotta ezen csomópontfajta típushibáját, a körgyűrűn belüli keresztezés gondját, megnehezítve azt, hogy járműpályák a körgyűrűben keresztezzék egymást.


Az első ilyen csomópont 2000-ben készült. Elfogadottságára jellemző, hogy 13 év alatt Hollandiában 236 meg is épült. Megjegyzem: a kis Hollandiában eddig 2000 körforgalom készült el.


Ez a csomópontfajtát már nem csak Hollandiában alkalmazzák, hanem szerte Európában, így hazánkban is épült már néhány. Az írás célja általános elfogadottság elősegítése Magyarországon. A dolgozat bemutatja ennek nagy kapacitású változatát is a külterületi jelzőlámpás szabályozású turbó körforgalmat is.


Annak idején ráment egy évtizedem arra, hogy a francia egysávos körforgalmat elfogadtassuk itthon. Eddig kb. 400 db lehet belőle Magyarországon. A fele akkora Hollandiában viszont 2000.

 

A dolgozat itt olvasható>>

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.