Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szellemi tulajdon Ujvári János diplomadíj-pályázat
2013-09-18 14:15

Ujvári János diplomadíj-pályázat

|

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt figyelmet fordít a társadalom és a gazdasági szereplők szellemitulajdon-védelem kultúrájának ápolására. Számos, évtizedes múltra visszatekintő programot és kampányt szervez a felnövekvő generációk nevelésének támogatása érdekében. Ennek részeként hosszú évek óta együttműködik a legkiválóbb hazai felsőoktatási intézményekkel szellemitulajdon-védelmi tárgyak oktatásának támogatásával, előadók képzésével.

 

A szellemitulajdon-védelmi tudatosságnövelés jelentősége

 A szellemitulajdon-védelmi tudatosságnövelő törekvések része a felsőoktatási intézményekben végzős hallgatók számára évről-évre meghirdetett diplomamunka pályázat. Az immár tíz éve meghirdetett pályázat célja eredetileg az iparjogvédelmi tudatosság növelése volt, amit később kiegészített a szerzői jogi témával való pályázás lehetősége, így a program immár a szellemitulajdon-védelem egészét felöleli. A pályázat lényege, hogy ösztönözze a végzős hallgatókat diplomatémájuk szellemitulajdon-védelmi szempontból való megvizsgálására és ennek alapján egy szellemitulajdon-védelmi témájú tanulmány elkészítésére a diplomamunka mellékleteként, vagy részeként.


A pályázatra nevezés feltétele egy alapfokú szintnek megfelelő iparjogvédelmi oktatáson való részvétel volt, amit a hallgató a saját oktatási intézménye által nyújtott iparjogvédelmi tantárgy elvégzésével, vagy pedig az erre a célra szervezett térítésmentes tanfolyam látogatásával teljesíthetett. A kurzus elvégzése után a hallgató egy iparjogvédelmi vagy szerzői jogi konzulens szakember támogatásával írta meg a pályázatát, és felsőoktatási tanulmányainak sikeres lezárása után jogosulttá vált a díjazásra. A tanfolyam elvégzése során megszerzett tudást a hallgató a pályázat megírása közben azonnal gyakorlati összefüggésbe tudta helyezni, ezáltal alapfokú szellemitulajdon-védelmi szaktudással és gyakorlati tudással is bővült a munkaerőpiacra kikerülő frissdiplomás hallgatók tudástára.

 

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat megszületése

A korábbi pályázat egyre növekvő számú pályázóval sikeresen működött a hivatal partnerkapcsolatában lévő felsőoktatási intézményekben. Annak érdekében, hogy ezt az elismert programot elérhetővé tegye szélesebb réteg számára és nagyobb láthatóságot biztosítson a pályázati sikereknek, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala úgy döntött, hogy 2012/2013-as tanévtől kezdődően némiképp módosít a pályázati feltételeken. Ezzel egyidőben a pályázat nevét a hivatal tragikusan korán elhunyt kiváló munkatársa tiszteletére Ujvári János diplomadíj-pályázatra módosította.


Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton való részvételi lehetőség az idei tanévtől megnyílt minden magyar felsőoktatási intézményben tanuló végzős hallgató részére, aki a korábbi pályázati feltételeknek eleget tud tenni. A tanfolyam elvégzését a hivatal térítésmentes távoktatás formájában azoknak a pályázóknak a részére is biztosítja, akinek az intézményében ilyen képzés még nem elérhető.


A pályázás rendszerében négy kategória került kialakításra:

- szabadalom és használatiminta-oltalom,

- védjegy,

- formatervezésiminta-oltalom és az egyre népszerűbb

- szerzői jog kategória.

 

A korábbi ösztöndíj jellegű díjazás átalakult egy versenyeztetésen alapuló, magasabb díjak átadását lehetővé tevő díjazási konstrukcióvá. Minden kategóriában három díjat ad át a hivatal, illetve akár további megosztott díjakat. Az első díj értéke minden kategóriában 150.000 Ft, a második díj értéke 125.000 Ft, míg a harmadik helyezettet 100.000 Ft összeggel díjjazzák. A rangsorolás tárgyilagosságát egy pontozáson alapuló kritériumrendszer biztosítja, valamint egy független szakértőkből álló bírálóbizttság, ami a pályázatok értékelését végzi.


A 2012/2013-as tanévben szép számmal érkeztek igen magas színvonalat képviselő dolgozatok, ami komoly feladat elé állította az értékelőket. A dolgozatok kimagasló értékét és a pályázó fiatalok lelkesedését és tudását bizonyítja, hogy publikálásra alkalmas pályázatok is születtek. Figyelemre méltó eredmény, hogy az egyik pályázó fiatal azóta elkötelezte magát a szellemitulajdon-védelem területe mellett .


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2013/2014-es tanévben is meghirdeti az Ujvári János diplomadíj-pályázatot a felsőoktatásban részt vevő végzős hallgatók számára. A következő pályázati kiírásról bővebb információ szeptember végén már elérhető lesz a hivatal honlapján, a főbb pályázati információs forrásokból, a felsőoktatási intézmények tanszéki információs pontjain és a HÖK irodákon.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.