Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma A háromsávos és a négysávos autóutak vázlatos összehasonlítása
2013-06-15 12:27

A háromsávos és a négysávos autóutak vázlatos összehasonlítása

|

Minden polgármester, minden politikus mindenhová autópályát szeretne építtetni. Az ország gazdasága azonban ezt még akkor sem bírná el, ha mindre valóban szükség is lenne.
Az eddig mostohán kezelt autóút lehetne az a fogalmunk, amely első üteme lehetne a második ütemben kiépülő autópályának.
A háromsávos és a négysávos autóutakat veti össze dr. Rigó Mihály okl. erdőmérnök okl. építőmérnök.

 

A szükségesség elsősorban megfelelő nagyságú forgalmat jelent.


Sajnos épültek az elmúlt évtizedekben nagyon kis forgalmú autópályák is, a politikai akaratnak vagy az EU nyomásának minden áron megfelelve.


Az eddig mostohán kezelt autóút lehetne az a fogalmunk, amely első üteme lehetne a második ütemben kiépülő autópályának.


Sokan azt hiszik, hogy a háromsávos út sokkal olcsóbb a 2x2 sávos útnál, mert felülete 1/3-dal kisebb a 2x2 sávos út felületénél. Erre a tévhitre alapozva hiszik azt, hogy az autópálya első ütemeként nincs olcsóbb a háromsávos autóútnál. Ez azonban tévedés.
 
Erre az első ütemre a háromsávos és a 2x2 sávos utak jöhetnek szóba.

Jelen tanulmány folytatása Az autóút, a Háromsávos út, a 47-es, valamint az Angol többsávos csomópontok című dolgozatoknak.

Az alábbi dolgozat itt olvasható, választási szempontokat vet fel.

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.