Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Az éghajlatváltozás hatásai a vízgazdálkodásban
2013-06-03 18:07

Az éghajlatváltozás hatásai a vízgazdálkodásban

|

Az elmúlt évtizedekben a víz, a vízkészletek rohamos felértékelődésének lehetünk tanúi. A víz nagy mértékű felértékelődését alapvetően két tulajdonságának köszönheti. Egyrészről a földi élet alapja, másrészről a hasznosítható vízkészletek folyamatosan csökkennek, egyre korlátozottabb mennyiségben állnak az emberiség rendelkezésére.
E kérdéskört vizsgálja dr. Dobi László.

A fogyasztás növekedésében nem csak a népesség növekedése játszik szerepet. Amíg az elmúlt évszázadban a népesség megháromszorozódott, a vízfogyasztás a hatszorosára nőtt.

A jó minőségű víz az egyik legfontosabb nyersanyagforrás. Rövid idejű hiánya már komoly zavarokat okoz a társadalom működésében. A hasznosítható édesvízkészletek korlátozott rendelkezésre állása és a folyamatosan növekvő vízigények komoly társadalmi feszültségeket indukálhatnak.


A következő évtizedek legfontosabb természeti erőforrása az ivóvíz lesz. Prognosztizálható, hogy a vízkészletek birtoklásáért folytatott küzdelem egyre élesebbé válik.

Az ún. vízkonfliktusok száma jelentősen nőni fog.

A tanulmány itt olvasható>>

 

Az előadás 2013. 06. 03-án a szegedi építőipari konferencián hangzott el.

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.