Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj
2013-05-25 00:00

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

|

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre, szimbólumául egy svéd jelképet, a fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a karácsony és a természet metaforája egyszerre.

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés, design és oktatás területéről évente egy alkalommal.

A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A GRAN-PRIZE díjkezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a svéd társadalomban mélyen gyökerező konszenzus-alapú gondolkodás és a svéd-magyar együttműködés jegyében. A csatlakozás feltételeiről a megújult honlapon  részletesebben lehet tájékozódni.
A Testület támogatást kapott tagjaitól, mint az Electrolux, SigmaKudos, Ericsson svéd vállalatoktól. A kezdeményezés 2013. évi kiemelt, arany támogatója az SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt.
A Testület hálás azoknak a tagvállalatainak is, akik a Gran gálán történő részvételükkel támogatják a kezdeményezés sikerét.

A díj egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára adható a Gran-Prize Díjbizottság döntése alapján. A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés és oktatás területéről, évente egy alkalommal.
A Testület alaptőkéjéből 5 millió forintot elkülönített, amelynek éves kamatait felajánlotta a díj létrehozására, egyidejűleg csatlakozást kínált más felelős gondolkodású, támogatásnyújtásra kész döntéshozó és magánszemély számára is.

A Gran gálán a Svéd Kereskedelmi Testület bejelenti a „GRAN-PRIZE” interdiszciplináris díjnyertes pályaművét.

A pályázatra 47 értékes pályázat érkezett.
A pályázat népszerűsítésében komoly szerepet vállaltak szakmai, innovációs szervezetek, felsőoktatási és tudományos intézmények is, valószínűleg ennek is köszönhető a nagy érdeklődés már az első évben.
Jöttek pályázatok Budapestről, Körmendről, Dombóvárról, Székesfehérvárról, Szentendréről, Dunaújvárosból, Debrecenből, Szegedről, Nyíregyházáról, Mosonmagyaróvárról, Pécsről és Londonból. Jelentkeztek önálló cégek, magánszemélyek és a Corvinus, ELTE, BME, Semmelweis Egyetem hallgatói, kutató csoportjai, phd hallgatói is.
A beérkezett pályaművek számuk és témájuk alapján kerülnek felosztásra a bizottság tagjai közt szakterületi besorolás alapján. Minden pályázatot legalább két bizottsági tag dolgozott fel majd a bizottság közösen értékelt.

Bírálati szempontok:
- Újszerűség (Innovációs teljesítmény, ötlet újdonsága, eredeti ötlet/nem életműdíj)
- Társadalmi felelősségérzet
- Fenntarthatóság
- Környezettudatosság
- Gazdasági hasznosítás potenciálja
- Technológiai aspektus

A pontozólap és a súlyarányok a bírálati folyamat megkezdése előtt konszenzus alapján jöttek létre. A kiíró feladata volt, hogy eldöntse, a benyújtott pályázat megfelel-e a kiírás tartalmi és formai követelményeinek. Küszöbfeltétel a fenntarthatóság, újszerűség és a tematikai megfelelés volt.

A díjbizottság a pályaművek értékelése során kiválasztott 5 munkát, melyek a „shortlist”-re kerültek és szerzőiket személyes meghallgatásra hívta. Közülük került ki az idei nyertes pályázat. A nyertesen kívül prezentált:

 

BioLan – projekt
LEDU, azaz 3D az oktatásban
A bútor mindenkinek projekt
Vita InfinitaAz alapító a díjátadó ünnepséget Carl von Linné svéd természettudós emlékének ajánlja. A többi mint 300 éve született tudós kortársai és az utókor szerint is megkerülhetetlen a természettudomány számára. Növényrendszerezése mai is kötelező érvénnyel bír.

Az alapító döntése alapján a Gran-Prize nyertesének a pénznyereményen túl Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámia- és üvegművész által tervezett és készített Gran-Prize plasztika kerül átadásra. Az első ünnepélyes díjátadóra 2013. május 24-én került sor.

A GRAN-PRIZE díjbizottság tagjai évről évre változhatnak, állandó tagjai a Testület 3 igazgatósági tagja és Svédország Nagykövetségének képviselője.
Meghívott bizottsági tagok 2013. évben a felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek küldöttei. A Testület bejelenti a sajtó tisztelt képviselői és a nyilvánosság számára, hogy alaptőkéjéből 5 millió Ft-ot elkülönített a díj létre hozására és annak kamatait felajánlja a díj finanszírozása céljából, egyúttal csatlakozásra kér más felelős gondolkodású, támogatni kész döntéshozót, magánszemélyt.


A GRAN-PRIZE díjátadóra minden év májusában kerül sor az ünnepélyes GRAN Gála keretében. AGRAN GALA és a GRAN-PRIZE átadását követően az ősz folyamán GRAN WEEK kerül megrendezésre, ahol az aktuális évi díjazott bemutatja nyertes munkáját, valamint a Testület tagvállalatainak vezetői szakmai előadásokat tartanak a felsőoktatási intézmények hallgatói számára. Ezzel egy időben a nagyközönség évente változó kulturális, ismeretterjesztő, Svédországgal és a GRAN-PRIZE átadással kapcsolatos programokon vehet részt Budapest és az ország különböző pontjain.


A 2013. év Gran-Prize díjazottja:

dr. Meskó Bertalan: Webicina című pályázata.


Webicina.com - Az orvosi közösségi média kurálása felsőfokon

A Webicina.com nemzetközi orvosi és e-páciens közösségek bevonásával kurálja, azaz kézzel válogatja a világ legjobb minőségű közösségi média forrásait 140 betegségben és szakterületen, 20 nyelven ingyenesen.
A válogatott dinamikus webes források legfrissebb híreit egy egyszerűen használható, többnyelvű, személyre szabható aggregátoron keresztül is elérhetővé teszi mindenki számára, ugyanis mindenkinek joga van a lehető legjobb minőségű orvosi forrást és információt elérni a betegségében vagy szakterületén a saját nyelvén, személyre szabhatóan és ingyenesen!

Az Egészségügyi Világszervezet által is kiemelt, illetve a Yale, Stanford és Harvard Egyetemeken bemutatott Webicina.com küldetésének tekinti azt, hogy mind a pácienseket, mind az egészségügyi szakembereket bevezesse a biztonságos, ésszerű és hasznos Internet használatba.

„A Gran-Prize kezdeményezésnek komoly helye van a társadalomban úgy az innováció kulcsfontosságának hangsúlyozása, mint a tudomány és a gazdasági szereplők párbeszéde szempontjából ” nyilatkozta Takács János, az Electrolux Kelet-Közép Európai Régió holdingvezetője, az Electrolux Lehel kft. vezérigazgatója, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület elnöke.

További inormáció:
ISTIVÁN RITA
főtitkár
Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület
Tel.: + 36 30 9708 433
Email: swechamb@hu.inter.net

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.