Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása
2013-02-22 18:05

Akadozik az energiahatékonysági projektek finanszírozása

|

Az óriási érdeklődés miatt rövid időn belül kimerült több energiahatékonysági és megújuló energia projektekre szánt uniós pályázati keret és felfüggesztették azokat. Az LMP már évekkel ezelőtt kidolgozta a Zöld Beruházási Alap tervét, ami folyamatos finanszírozási lehetőséget biztosítana zöldgazdasági célokra, és ezáltal Magyarország egyik gazdasági kitörési pontjává válhatna.

Már az első néhány órában felfüggesztették a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) négy pályázatát is, mert az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés. Az 50,5 milliárd forint összegű kiírás három energiahatékonysági pályázatra szólt (komplex épület energiahatékonysági felújítása, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítése, a távhő szektor energetikai korszerűsítése), valamint egy megújuló energia témakörben kínált támogatást.

A tapasztalatok alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló, megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázati konstrukcióknál is. Több mint két éves várakozás előzte meg a korábban is népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását, ez is jelzi, hogy az ágazat mennyire \"kiéhezett\" a forrásokra, és mennyi hasznos projekt gyűlt össze ez idő alatt. Két évig tartott, amíg a kormány uniós forrásokat csoportosított át ezekre a célokra, majd hagyatta jóvá Brüsszellel, ám eközben megakadt az energiahatékonysági és megújuló energia szektor fejlődése.

Az LMP megalakulása óta követeli, hogy az épületek energiahatékonyságának növelésére folyamatosan biztosítsanak forrásokat. Ezek a projektek munkahelyeket teremtenek, fenntartható módon alacsonyabb rezsiköltséget eredményeznek, hosszú távon pedig csökkentik a szén-dioxid kibocsátást.
Annak érdekében, hogy a projektek finanszírozása folyamatosan legyen, és ne álljanak le több évre, az LMP kidolgozta a Zöld Beruházási Alap tervét, ami folyamatos finanszírozási lehetőséget biztosítana, hiszen ezek a beruházások gazdaságfejlesztési kitörési pontot jelenthetnének az ország számára.

Budapest, 2013. február 21. (OS)

Szél Bernadett
független országgyűlési képviselőNyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.