Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában
2013-02-22 17:13

Belső energiapiac: erősödő régiós együttműködés Közép-Európában

|

Az Európai Unió szakminisztériumi vezetői a belső energiapiac megvalósításának előrehaladásáról szóló bizottsági közleményről és az újszerű bioüzemanyagokra való átállást ösztönző irányelv-módosítási javaslatról egyeztettek 2013. február 22-én, Brüsszelben. Az Energia Tanács ülésén Horváth Attila Imre zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár vezette a magyar delegációt.
Az egységes villamosenergia-piac megvalósításának 2014-es céldátuma a magyar álláspont szerint a még nyitott kérdések egyetértésen alapuló, mielőbbi tisztázásával tartható. A jelenlegi piaci árak nem ösztönzik kellőképpen az erőművi beruházások megvalósítását, amelynek elősegítésében az Európai Uniónak határozott lépéseket kell tennie.

Az egységes gázpiac megvalósításához pedig nélkülözhetetlen a kulcsfontosságú új infrastruktúrák megépítése Közép-Európában. Az Európai Uniónak a jogszabályi kötelezettségeken túlmenő politikai és koordinátori szerepet kell vállalnia az Észak-Dél Energiafolyosó befejezésében, és az új forrást jelentő fejlesztések, így a Nabucco gázvezeték és az LNG-beruházások előmozdításában is.

A közös törekvésekben kiemelt jelentőségű regionális kooperáció kapcsán Magyarország megerősítette elkötelezettségét a visegrádi országok együttműködése mellett.

Horváth Attila Imre elmondta: "A régió országaiban már megkezdett villamosenergia-piaci összekapcsolás folytatása meghatározó tényezője a belső energiapiac kialakításának". A kérdést április végén informális miniszteri találkozó keretében is megvitatják a felek. Az Európai Tanács májusi tematikus ülésén foglalkozik majd a belső energiapiac helyzetével. A szakminiszterek a tervek szerint júniusban fogadhatják el a bizottsági közleményhez kapcsolódó tanácsi következtetéseket.

A magyar delegáció nem támogatta azt az irányelv-módosítási kezdeményezést, ami jelentősen korlátozná az első generációs bioüzemanyagok alkalmazását. \"A javaslat jelenlegi formájában veszélyezteti a 2020-ra előirányzott részarányok elérését, visszavetheti a zöldgazdaság fejlődését, csökkentheti a szektorba irányuló befektetéseket.\" – fejtette ki Horváth Attila Imre.

Budapest, 2013. február 22. (OS)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.