Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Példás összefogás a hazai nyersanyagkutatásban
2013-02-22 17:01

Példás összefogás a hazai nyersanyagkutatásban

|

Évtizedes űrt töltött be az a február 21-én lezajlott budapesti konferencia, melyet a Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezett "A magyarországi bányászat megújulását megalapozó háromrészes földtani kutatási ankét" részeként. A rendezésben közreműködött a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet is.

Az ásványvagyon minősítés, -értékelés és -gazdálkodás kérdéseivel foglalkozó rendezvény aktualitását az adta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február 25-ig várja a civil és szakmai szervezetek észrevételeit az "Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási Cselekvési Terv 2013. február" c. anyagára.

Az ankét jelentőségét nemcsak az adta, hogy hosszú évek óta nem rendeztek hasonló témára fókuszáló konferenciát Magyarországon, de az is, hogy a szakma valamennyi képviselője, így kutatók, bányavállalkozók és az illetékes hivatalok is képviseltették magukat. A Társulat a szakma legkiválóbb szakértői mellett meghívta a fiatal generációt képviselő egyetemi "Student Chapterek" tagjait is (Society of Economic Geologists illetve American Association of Petroleum Geologists diák tagozatai).


A rendezvény széles körű együttgondolkodást indított el egy olyan témában, mely az elmúlt években – méltatlanul- háttérbe szorult. Sikerét mutatja, hogy több, mint 160 fő vett részt rajta.

A jelenlévők egyetértettek azzal, hogy a Cselekvési Tervet – mely jelenlegi formájában a szénhidrogénekre és a geotermikus energiára fókuszál – kiegészíteni szükséges az ércekre, az ásványbányászati és az építőanyag ipari nyersanyagokra vonatozó részekkel. Továbbá megállapították, hogy az ásványvagyon-nyilvántartás továbbfejlesztése összhangban a nemzetközi audit rendszerekkel elengedhetetlen, illetve hogy a Nemzeti Ásványvagyon Gazdálkodási Stratégia kialakítása sürgető feladat.


Az ankétot az év folyamán két további hasonló rendezvény követi, vidéki helyszíneken.


Budapest, 2013. február 22. (OS)

Magyarhoni Földtani Társulat
 
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.