Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához
2013-02-12 21:37

Útmutató a hazai ásványvagyon hasznosításához

|

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Energiastratégiában foglaltaknak megfelelően, szakmai-iparági szereplőkkel kidolgozta az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet. A közigazgatási egyeztetéssel párhuzamosan megindul a kormányzati honlapon közzétett szakmapolitikai dokumentum társadalmi véleményeztetése is.
Megkezdődik a Nemzeti Energiastratégia tematikus cselekvési tervének egyeztetése

Magyarország importfüggősége egyebek mellett a hazai energiahordozó-készletek fokozottabb hasznosításával is csökkenthető. A kitermelés és felhasználás azonban kizárólag a szigorodó környezet- és klímavédelmi előírásoknak megfelelő technológiák és fejlesztések alkalmazásával lehetséges.

Az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési terv (lásd itt) általános célja, hogy lehetővé tegye az ásványkincsekkel való ésszerű és fenntartható gazdálkodást. A dokumentum elfogadása segítheti a komoly hagyományokkal rendelkező magyar bányászati és geotudományi szakmakultúra fennmaradását és korszerűsítését. Előkészítésében mások mellett a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakértői is közreműködtek.

Az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési terv kiemelten számol azzal a tényezővel, hogy a Magyarország rendelkezésére álló energiahordozók – köztük a szén- és lignitkészlet, a nemkonvencionális szénhidrogén tartalékok, valamint a geotermális potenciál növekvő hasznosítása – hosszú távon is tovább növelhetik a hazai ellátásbiztonságot és csökkenthetik az importfüggőséget.

A minisztérium 2013. február 25-ig várja a cselekvési tervvel kapcsolatos észrevételeket ezen az email címen.

Budapest, 2013. február 12. (OS)

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.