Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Paks bővítése ökológiai előnnyel is jár
2013-02-03 10:48

Paks bővítése ökológiai előnnyel is jár

|

Magyarország nem mondhat le a nukleáris energia békés felhasználásáról. Az atomerőművekben megtermelt villany tisztább, sok más erőműben megtermelt villanyhoz képest.

Paks bővítése Magyarország számára nemcsak energetikai, hanem ökológiai előnnyel is jár. A reális zöldek felhívják a figyelmet a beruházási költségek minimalizálása céljából a szükséges rendszerszintű komplex vizsgálatok elvégzésére. Egyrészt szükséges, hogy a vizsgálatok kiterjedjenek szivattyús tározós vízerőmű létesítésre, Magyarország vízgazdálkodására, különös tekintettel logisztikára, közlekedésre, azon belül a hajózásra és öntözésre.

 

Másrészt e területek fejlesztésére pályázatok révén minél több EU forrás megszerzésére kell törekedni. A reális zöldek nem hivatalos forrásból származó értesülése szerint a pályázatok elkészítéséhez szükséges stratégia anyagok elkészítésé területén jelentős késésben vannak a tárcák. Ennek okát a reális zöldek a kormányzati szakmai erők ésszerűtlen megosztásában és a kormányzati gépezet munkája koordinálásának hiányosságában látják.


Az ökológia előnyökkel jár, ha a villamos energia rendszer nem csupán villamos rendszer, hanem alrendszeriben más nem villamos létesítmények szénlelőhelyek, gáztárolók, gáz és olajvezetékek, később hidrogénvezetékek is megjelennek. A gáztárolók villamos művek által történő irányítása a reális zöldek által szorgalmazott fenti céllal harmonizál. Juhos László, Reális Zöldek Klub elnöke, okleveles energetikus szakmérnök, reaktor szakmérnök

Budapest, 2013. február 1.(OS)

Kiadó: Reális Zöldek KlubNyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2013-02-11 16:19:20

A gazdaság hőn áhított felgyorsulása javuló energiahatékonyság mellett is több energiát igényel (igényelne, igényelni fog – kinek mi tetszik) mint amit energiatakarékossági intézkedésekkel meg tudunk takarítani. Ez van.

A nagyrendszerekbe betáplált szél- és napenergia forrásai jelenleg csak drágítják az energiát: vagyis minél nagyobb ezek részesedése a felhasználás „tortájából” annál magasabb az energiaforrások piaci ára.

A racionális energiastratégia olcsó források, függetlenség után kiált: a maghasadásos erőművek termelése még évtizedekig megkerülhetetlennek látszik hazánkban.

De érdemes a „cső” másik oldalát is megvizsgáli, a pazarló felhasználást. Ne feledjük, hogy a hazai energiafelhasználás különböző források szerint 40-60 százaléka jelenleg épületek fűtését-hűtését szolgálja. Ennek akár felét is meg lehetne spórolni 10 éven belül csupán épületfizikai energiatakarékossági intézkedésekkel, egy nagy részét pedig helyben termelt energianövényekkel (akác, nyár, stb) is ki lehetne váltani. Na ennek az energiatarmelő és közvetítő vállalkozások, lobbik persze nem örülnek, nem „forszírozzák” a fogyasztás csökkentését.

Pedig nincs semmi baj: a háztartásokban megtakarított energiáinkat hasznosítsuk a termelésben. Növeljük a GDP-t, van rajta mit emelni.

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.