Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma A szakmai véleménynyilvánítás felelőssége
2013-01-23 15:53

A szakmai véleménynyilvánítás felelőssége

|

A szakemberek feladata, hogy segítsék a nem szakember honfitársaikat a tisztánlátásban. Sajnos ma egyre többen gondolják úgy, hogy a feltételek egy vagy több elemét mellőzve, megfellebbezhetetlen ítéletet mondhatnak az egyes kérdésekben, felszólíthatják a döntéshozót annak feltétlen elfogadására.

Nyomatékosan javasoljuk minden állampolgárunknak, hogy az olyan nemzetgazdasági szempontból életbevágóan fontos energetikai kérdésekben, mint a megújuló nemzeti cselekvési program, vagy a Paksi Atomerőmű bővítése, a Mátrai Erőmű bővítése, Duna hasznosítás stb., ne engedjen a szirénhangoknak, ne fogadja el az egyes szakmai területek szétválasztását egymástól és mindezeket a felelős nagypolitikai döntési jogkör gyakorlásától!

A szakmapolitikai véleménynyilvánítás különös felelősséggel jár. Szerintünk a szakmai érv ugyanis csak társadalompolitikailag, a közjó szempontjából azonos megoldások közötti választás esetén, egy adott időhorizonton értelmezhető. Persze a "demokráciákban" a társadalmi érdek értelmezésében, kifejezésében az (aktuál)politikai megfontolások uralják a médianyilvánosságot.

 

Ezért is különös felelőssége van a szakembereknek. Az a feladatuk, hogy segítsék a nem szakember honfitársaikat a tisztánlátásban, de legalábbis ne szolgáljanak megtévesztő propagandák hivatkozási alapjául.

Állásfoglalásunk teljes szövege honlapunkon olvasható.

 

Budapest, 2013. január 22. (OS)

Kiadó: Energiapolitika 2000 TársulatNyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.