Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Funkcionalitás és egyediség az acélcsarnokok tervezésében
2012-12-06 16:39

Funkcionalitás és egyediség az acélcsarnokok tervezésében

|

Egy idén ősszel 100, ipari, logisztikai vagy mezőgazdasági csarnokok tervezésével is foglalkozó építész körében elvégzett felmérés eredménye szerint a munkák felénél egyedi szerkezetek kialakítására volt szükség, és a megkérdezettek negyede leggyakrabban egyedi csarnok tervezésére kapott megbízást. Talán meglepő ellentétnek tűnik, de ilyen esetekben különösen érdemes a Frisomat csarnoktípusainak áttekintése.

Bár az ipari, mezőgazdasági csarnokok esetén a funkcionalitás az elsődleges szempont, ma már a megrendelői, beruházói elvárások között szerepelnek esztétikai megfontolások is – mindez természetesen a kivitelezés és a későbbi üzemeltetés gazdaságosságának szemszögéből alaposan megvizsgálva.
A felmérés szerint a tervezői elvárások között fontos szerepet játszik a munkát igény szerint egyszerűsítő műszaki és alkalmazástechnikai támogatás, illetve a hely adottságai, a megrendelői és tervezői igény szerint rugalmasan adaptálható termékválaszték is.

A megkérdezett szakemberek szerint leggyakrabban előforduló tervezői feladat, az egyedi csarnok tervezése esetén a belga Frisomat csarnoktípusai között biztosan fellelhető az a szerkezet, amely az elvárthoz a legközelebb áll. Így az adott típus alap szerkezeti megoldásainak egyszerű és gyors alkalmazásával a tervezőnek csak azokra a szerkezetekre és részletekre szükséges koncentrálnia, amelyek az épületet valóban egyedivé teszik.
A Frisomat nyolc különböző alaptípusú csarnokát az elmúlt 30 év tipikus megrendelő igényei hívták életre. A fejlesztések alapjául a különböző méretű, tetőkialakítású csarnokok tipikus funkcióinak és használati követelményeinek elemzése szolgált. Ennek eredménye, hogy szinte bármilyen használatra készül a csarnok, a választékban megtalálható az a típus, amelyből kiindulva a terület adottságaihoz, a használati követelményekhez és megrendelői igényekhez messzemenőkig alkalmazkodó épület tervezhető.
A tervezés után következő gyártási folyamat a legkorszerűbb technológia alkalmazásával zajlik. A csarnokok minden egyes, egyedileg fejlesztett és gyártott szerkezeti eleme könnyű, egyszerű összeszerelésük után mégis nagyon szilárd szerkezetet kapunk. Magyarországon az elmúlt több mint 20 évben az egyszerű terménytárolótól, a bonyolult szerkezetű kereskedelmi épületen át a szép autószalonig, vagy a nagyméretű üzemcsarnokig több száz különböző funkciójú épület készült.

 

A megrendeléstől számított akár 6-8 hét alatt áll a csarnok

A Frisomat csarnok gazdaságosságának kulcsa, hogy az igények pontos felmérésétől, a tervezővel való szoros együttműködésen és a gyártáson keresztül a helyszíni építésig aktívan közre működik a folyamatban.


A cég tervezői támogatás szolgáltatásának része - a teljes tervezési-, gyártási és kivitelezési folyamat végigkísérésén túl -, hogy az adott épületre készített statikai-, villámvédelmi- és tűzvédelmi számításokat is a tervező rendelkezésére bocsátja.
A standardizált, előregyártott elemekből és profilokból, a szerkezeti elemek határtalan kombinálásával készülő építmények alapanyaga horganyzott, magas minőségű acél. A hosszú élettartamot és a korrózió elleni védelmet a 275 g/m2 horganyvastagság garantálja.


A Frisomat acélcsarnokokat a rendeléstől számítva akár 6-8 hét leforgása alatt birtokba vehetik a megrendelők a választott szerkezettől függően.


A Frisomat termékeiről további információ: www.frisomat.hu

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.