Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Szabadka történelmi belvárosában 1063 épületet bonthatnak le
2012-11-05 09:27

Szabadka történelmi belvárosában 1063 épületet bonthatnak le

|

Váralja Szövetség: Szabadka végveszélyben! "Ceauşescu csettintene" a készülő városrombolás láttán.
Az ingatlanspekulánsok szájíze szerint megalkotott városi rendezési terv többemeletes lakóparkokat javasol Szabadka történelmi belvárosának helyére.

A tervet egyelőre még nem fogadták el, a befektetői lobbi azonban egyre erősödik.

 

 Szabadka ma

A Váralja Szövetség szerint Szabadka megőrzése nemzeti érdek, hiszen ez a város kiemelkedő pont a magyarság kulturális horizontján, ezért ismét a magyar kormány határozott fellépését szorgalmazzuk. A Váralja Szövetség megkeresésére Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter levélben válaszolt, aki kiemelte: Szabadka városrendezési tervének felülvizsgálata Magyarország kormánya számára is fontos kérdés. Balog Zoltán hangsúlyozta: a szabadkai épített örökség megőrzése összmagyar érdeknek tekinthető. A miniszter levelében arra is kitért, hogy a Magyar-Szerb Kisebbségi Vegyesbizottság már ajánlást fogadott el a szabadkai városrendezési terv felülvizsgálatára vonatkozóan. A Váralja Szövetség üdvözli, hogy kezdeményezésünkkel a magyar kormány is egyetért, ugyanakkor a kedvezőtlen fejleményekre tekintettel a magyar érdekképviselet határozottabb fellépését szorgalmazzuk. A Váralja Szövetség egy évvel ezelőtt közel 35.000 aláírást gyűjtött össze Szabadka történelmi belvárosának megóvásáért. Szervezetünk továbbra is figyelemmel kíséri Szabadka sorsát és a városrombolás megakadályozásáért minden erejével képes fellépni.

 

Kiadó: Múlt, Jelen, Jövő Alapítvány


Budapest, 2012. november 3., szombat (OS)

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.