Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöktársadalom Zorkóczy Zoltán (1932-2012)
2012-10-26 10:35

Zorkóczy Zoltán (1932-2012)

|

Olyan vízügyi szakember, olyan széles látókörű mérnök távozott el körünkből, aki az elmúlt csaknem hat évtizedben tevékeny részese volt a vízügyi szolgálat fejlődésének; meghatározó egyénisége volt az ország árvízvédelmének; élete, sorsa összefonódott a vízügyével.

 

† Zorkóczy Zoltán (Szolnok, 1932. július 10. - Budapest, 2012. szeptember 18.)


Mérnök dinasztia sarja, nagyapja gépészmérnök, apai ágon örökölte a szakmát: édesapja folyamos vízépítő építőmérnök volt, aki 1944-ben hunyt el Buda ostrománál. 1956-ban szerzett mérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tanárai között legendás nevek említhetők: Mosonyi Emil, Czigány Ferenc, Kézdi Árpád, Korányi Imre, Németh Endre, Oltay Károly, Széchy Károly, Vendl Aladár. 1968-ban Vízépítési műtárgyak témakörében szakmérnöki oklevelet szerzett.


1956-ban kezdett dolgozni Győrben, a területi Vízügyi Igazgatóságnál, ahol 17 évet töltött. Végigjárta a szakmai életpálya fontos lépcsőfokait: volt szakaszmérnök, osztályvezető, főosztályvezető. A Felső-Duna árvízvédelmi rendszerének fejlesztése, a töltések erősítése, a folyószabályozási területen a nagybajcsi és a rajkai gázlók szabályozása, a Cikola szigeti ágrendszer rendezése, az új szabályozási elvek kialakítása fűződik a nevéhez.


1973-ban az Országos Vízügyi Hivatal árvízvédelmi osztályvezetője, majd főosztályvezetője; 1990-1994 között a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője volt. Több mint két évtizeden át irányította az ország árvízvédelmi és folyószabályozási ügyeit. Nevéhez köthető a szakterületek szakmai alapjainak meghatározása, az ország árvízvédelmi rendszerének és szervezetének fejlesztése, a kiemelkedő nagy árvizek védekezési munkáinak megszervezése és irányítása.


Amikor a vízügyi szolgálat a rendszerváltás első évében hirtelen gazdátlanná vált, majd szervezetileg a közlekedési és hírközlési tárcához került, a minisztériumi csapatban Zorkóczy Zoltán képviselte azt a higgadt, biztos szakmai alapokon álló, megbízható közigazgatási tudással rendelkező erőt, amely minden körülmények között rendíthetetlenül bízott igazában, hogy jó ügy mellett áll. Ezt fejezte ki az is, hogy a vízügyi helyettes államtitkár akadályoztatása esetén a napi ügyekkel őt kellett megkeresni, s szavának nem csupán a vízügyi szolgálatban volt „aranytartaléka”, de véleményének súlya volt a minisztérium felső vezetői előtt is.
Lényeges szakmai programot jelentett az 1991-ben közreműködésével elkészült „Vízkárelhárítási stratégia”, amely rendszerváltás utáni új tulajdonviszonyok tükrében – többek között – az állami kötelezettség-vállalást, a kezelői feladatokat, a költségek viselésének dolgát fogalmazta újra. Ugyancsak részese volt az 1994-ben közreadott "Magyarország vízügyi politikája" című dokumentum elkészítésének, valamint a vízügyi szolgálat 1992-ben megkezdett ún. „holtág-rehabilitációs” programjának, és a Tiszán 1995-ben indított ún. „zöld folyosó” projekt előkészítésének. Ezek a programok célul tűzték ki a Tisza árvizeinek visszatartására szóba jöhető lehetőségek vizsgálatát, részben a holtágak felélesztésével, részben a mentett oldalra történő vízkivezetéssel, az ottani természeti értékek növelése érdekében.


56 évvel ezelőtt, még szigorló mérnökhallgatóként lépett be a Magyar Hidrológiai Társaságba. 1975-85 között az Árvízvédelmi és Belvízvédelmi Szakosztály alapító titkára, majd 1986-tól egy évtizeden át elnöke volt. Társasági tevékenységét 1980-ban Pro Aqua Emlékéremmel, 1989-ben Schafarzik Ferenc éremmel, 1993-ban Kvassay Jenő díjjal, 2002-ben tiszteleti tagsággal ismerték el. 2006-ban.


1994-ben történt nyugállományba vonulása után is szerepet vállalt a szakmai közéletben, köztiszteletet kivívó alakjával gyakran találkozhattunk a Magyar Hidrológiai Társaság rendezvényein. Szakmai tanácsadóként dolgozott az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál; árvizek idején az Országos Műszaki Irányító Törzs mellett működő Tanácsadó Testület tagja volt. Nem tartozott azok közé az egykori vezetők közé, akik nyugalomba vonulásuk után szinte minden kapcsolatot megszakítanak korábbi kollégáikkal, s szakmai aktivitásukat az egyik pillanatról a másikra szögre akasztják. Igen, aki közigazgatásban betöltött tisztségével elnyert hatalmát, presztízsét a közjó érdekében használja fel, az távozása után is nyugodtan nézhet kollégái szemébe, hiszen szakmai megbecsültsége hatalmának elmúltával is megmarad. Széleskörű ismereteire, javaslataira, tanácsaira minden helyzetben számíthattunk.


Közismert volt fogékonysága az új iránt. Mindemellett nem rögtönzött, tudatos, megfontolt mérnök volt, ugyanakkor ösztönösen is ráérzett az újdonságokban rejlő lehetőségekre és felkarolta azokat.

 

(Dr. Szlávik Lajos MHT elnök által elmondott gyászbeszéd alapján)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.