Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnöktársadalom Bodoki Károly Emlékbizottság megalakulása
2012-10-26 09:33

Bodoki Károly Emlékbizottság megalakulása

|

A folyószabályozási munkákat az Alföldön élők második honfoglalásként emlegetik.
A Körösök és a Berettyó vidékén Bodoki Károly szerzett elévülhetetlen érdemeket, akinek munkássága méltó módon kapcsolódott a reformkor kiemelkedő mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez.


A Körös-vidék fejlődésében, mai arculatnak kialakulásában meghatározó szerepe volt a vizeknek, az ember által a vízviszonyokba tett beavatkozásoknak. A XIX. század második felében az Alföldön megvalósult folyószabályozási munkákat az itt élők második honfoglalásként emlegetik. A munkálatok előkészítésében, irányításában a kor számos kiemelkedő tudású mérnöke részt vett. A Körösök és a Berettyó vidékén Bodoki Károly szerzett elévülhetetlen érdemeket, akinek munkássága méltó módon kapcsolódott a reformkor kiemelkedő mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez.

A Körös-vidéken élők köszönettel és tisztelettel emlékeznek Bodoki Károlyra, akinek 2014-ben ünnepeljük majd születése 200. évfordulóját. Fontosnak tartjuk, hogy a Körösök és a Berettyó vidékén élők ebből az alkalomból méltó módon emlékezzenek meg Bodoki Károlyról, aki nem csak kiváló mérnök, de humán műveltségével, közéleti szerepvállalásával egyaránt kiemelkedő polgár is volt.

A 2014. év Bodoki Károllyal kapcsolatos eseményeinek, rendezvényeinek előkészítése, koordinálása céljából 2012. október 15-én megalakult a Bodoki Emlékbizottság. Az Emlékbizottság alapító tagjai sorában megtalálhatók a vízgazdálkodással foglalkozó országos irányító szervek és az érintett vízügyi igazgatóságok és vízgazdálkodási társulatok képviselői, a Magyar Hidrológiai Társaság és a Magyar Mérnöki Kamara megyei szervezetei, a Békés Megyei Levéltár, illetve a kezdeményező önkormányzatok képviselői is.

Fejér László

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.