Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Az Év háza pályázat 2012
2012-06-13 12:59

Az Év háza pályázat 2012

|

Rekord mennyiségű pályázat érkezett.
Az ország minden részéből érkeztek idén házak az öt évvel ezelőtt újjáélesztett Év háza pályázatra. De nem csupán az egyre növekvő, és idén rekord mennyiségű, összesen 35 beadott épület mutatja a pályázat növekvő ismertségét és elismertségét, hanem a korábbi díjazottak véleménye is ezt támasztja alá.


„Öt évvel ezelőtt, a 2008-ban újjá élesztett pályázat első kiírásakor azzal a nem titkolt szándékkal kezdtük a munkát, hogy az Év háza a magyar építészeti díjak között ismét neves elismeréssé válhasson. Az idei év eredményei azt mutatják, hogy jó irányban haladunk.” – kommentálta a beérkezett pályaművek számát Szoják Balázs, építész, a díj kurátora, a zsűri egyik alelnöke.

A pályaművek minőségéről még nem tudhatunk semmit, hiszen a szigorú szakmai szempontú értékelést idén is a zsűri neves tagjai végzik majd. A bizottságban immár hagyományosan helyet kaptak ezúttal két év – 2011 és 2012 - Ybl-díjas építészei és természetes Noll Tamás, a MÉK és Sáros László, a MÉSZ frissen megválasztott új elnöke.
A zsűri az ötödik jubileumi évben Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának vezetésével július közepén ül majd össze, ám az eredmény idén is csak az Építészet Világnapján, október 1-jén, a Duna Palotában megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón derül ki, amely a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás sorozat első, magyar helyszíne lesz egyúttal.

Álljon itt az előző két év győztesének véleménye az Év háza pályázatról.
„2010-ben nyertük el az Év Háza díjat picike Budakeszi lakóházunkkal. A díjátadás után a professzionális szervezésnek köszönhetően rengeteg megkeresést kaptunk, megtalált minket a szakmai és egyéb nyomtatott sajtó, a rádió, televíziók. Az Év Háza az egyetlen olyan építészeti díj tapasztalataink szerint, ami nem egy szűk szakmai réteget talál meg, hanem eljut minden építészet iránt érdeklődőhöz az egész országban. A házról előadást tartottunk a Belügyminisztériumban, a BME-n, az Ybl Főiskolán, civil szervezeteknél, a mi épületünket dolgozták fel a Műegyetem elsős hallgatói az intenzív rajzhéten, kamarai mintaterv készül éppen a tervünkből. Sok kedves érdeklődő és leendő építtető vette fel velünk a kapcsolatot, számos tervezési munkát kaptunk és rengeteg új ismeretséget kötöttünk az elmúlt időszakban a díj okán. Azt hiszem, hogy egy fiatal építésszel ennél jobb dolog nem igazán történhet. Köszönet érte a zsűrinek, a díj kurátorának és a Build-Communication-nek, akik ezt lehetővé tették.” Bártfai-Szabó Gábor, építész

„Először is óriási megtiszteltetés a díjat a neves zsűri döntése alapján elnyerni. Az építészetet kiemelkedően magas szinten, aktívan művelő kollégák ítélete hatványozottan hízelgő, bátorító. Mindezeken túl a díj referenciaértékét az annak kapcsán elnyert szép megbízások hitelesítik. Az eltelt egy évben sok esetben kezdődött telefonbeszélgetés azzal a kérdéssel, hogy „Ugye önök tervezték az acéltornácos házat Nagykovácsiba?... Mert mi is egy olyat szeretnénk.” Földes László, Balogh Csaba a 2011-es Év háza nyertesei

A 2012. évi zsűri tagjai:
A 2011-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek Hőnich Richárd DLA, Nagy Csaba, Perényi Tamás DLA, valamint a 2012-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csernyus Lőrinc, Eleőd Ákos, Gelesz András, Krizsán András, Szabó Tamás János DLA.

Védnökök
Országos Főépítészi Iroda, Magyar Művészeti Akadémia, MÉSZ, MÉK, ÉTE

További információ: www.evhaza.hu, info@buildmarketing.hu
T: (23) 611-028

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.