Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szabvány Nyelvi gyarmatosítás
2011-07-24 12:11

Nyelvi gyarmatosítás

|

„A magyar tudomány és kultúra, a magyar nyelv útja a 21. században” című pályázatra készült ez az esszé, és magába foglalja a korábbiakban itt publikált azonos című írást. Több mint egy évtizede zajlik a vita az EN-, EC- szabványokról, részben azok tartalmáról, magyarra fordításukról. Alig, vagy egyáltalán nem jutottunk előbbre, sőt a műszaki szaknyelv romlását eredményezi ez a folyamat - vélekedik a szerző dr. Rigó Mihály, okl. erdőmérnök és okl. építőmérnök. A nyelvrontásra ausztrál kódváltást és az angol-ír nyelvcserét is például hozza.
„Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,
És áhitattal ejtsétek a szót,
A nyelv ma néktek végső menedéktek, [...]
E drága nyelvet porrá ne törjétek,
Ne nyúljon hozzá avatatlanul Senki”
(Reményik Sándor)

Márai Sándor:„Az ország, a nép még nem haza. A tényekből – az országból, a népből – akkor lesz haza, ha az anyanyelv nevet ad a tényeknek.” „Nincs más haza csak az anyanyelv." 

 

Az esszé pdf változata itt olvasható.

 

 

 

 Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.