Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Lehet-e az innovációt hámba fogni?
2012-03-28 16:13

Lehet-e az innovációt hámba fogni?

|

A magyar innovációnak Magyarországon kell maradnia
A kormányzatnak támogatnia kell az újításokat, az előremutató találmányokat be kell tudnia építeni a rendszerbe, különben a feltalálók, a nemzetgazdaság szempontjából is fontos innovatív tehetségüket külföldön fogják kamatoztatni - fogalmazott Navracsics Tibor kedden, a Magyar Innovációs Szövetség XXII. közgyűlésén, Budapesten.
fotó: Árvai Károly


A szavak szintéjén az elmúlt 15 évben minden kormány nagyon fontos területnek tartotta az innovációt, a konkrét politika területén azonban az látható, hogy noha történtek lépések, az innováció mégis mintha a magyar politika „hátsó udvarában” lenne – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Mi is az innováció a politika számára? - tette fel a kérdést Navracsics Tibor, majd kifejtette: a legfőbb probléma egy politikai döntéshozó számára abban áll, hogy el tudja dönteni, mi az, ami valóban olyan mérhető újítást jelent a nemzetgazdaság számára, ami mögé a politikának be kell állnia, és melyek azok, melyek csak a gazdasági eszközök kiaknázását célozzák, de nem jelentenek segítséget a nemzet számára.

Magyarország szereti magát az egyik leginnovatívabb országként számon tartani - és valóban sok olyan ember él hazánkban, akik hasznos dolgot alkottak -, azonban annyira szétaprózódott a rendszer, hogy ezeknek a találmányoknak, újításoknak jelentős része elvész, vagy jótékony hatásuk az alacsony díjazás miatt külföldön érvényesül – mutatott rá.

E probléma megoldására hozta létre a kormány a Nemzeti Kutatási Innovációs és Tudománypolitikai Tanácsot, mellyel lehetőséget ad az innovációban érdekelt minisztériumoknak és a civil szféra képviselőinek a találkozásra, ezáltal lehetővé téve a kormányzaton kívülről érkező szakmai vélemények beépülését a döntéshozatalba – tájékoztatott Navracsics Tibor. Megjegyezte: ez a fórum maximálisan alkalmas arra, hogy a kormányzat innováció iránti érzékenységét növelje.

Szeretjük magunkról azt mondani, hogy milyen tehetségesek vagyunk, azonban ez senkit sem érdekel, ugyanis csak az érdekli Európát és a világot, hogy ezeket a találmányokat és újításokat a magyar gazdaság mennyire tudja a növekedés szolgálatába állítani. Meg kell előzni azt, hogy a tehetséges emberek felfedezései külföldön érvényesüljenek - jelentette ki Navracsics Tibor.

Véget kell vetni annak az időszaknak – szögezte le a miniszter - amikor az innováció kifejezése a korrupcióval volt azonos, most teljesen új szemléletmódra van szükség, és újból meg kell hirdetni az pályázatokat, melyekre napokon belül sor is fog kerülni, megnyitva ezzel az utat a felfedezések, újítások kormányzati támogatásához. Nagyon fontos azonban az is a pénzügyi támogatások mellett, hogy az intézményrendszert is megnyissa a kormányzat a hasznos újítások előtt, azért, hogy az előremutató találmányok a gyakorlatban is megvalósulhassanak, különben azok jótékony hatása külföldön fog érvényesülni – mutatott rá Navracsics Tibor.

Az eddiginél is nyitottabbnak, fogékonyabbnak kell lennie a kormánynak az innováció tekintetében, ugyanis a világ nem fog ránk várni – zárta beszédét Navracsics Tibor.
2012. március 27.
(kormany.hu)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.