Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Széleskörű összefogás szükséges a vízgazdálkodásban
2012-02-09 12:50

Széleskörű összefogás szükséges a vízgazdálkodásban

|

Átfogó környezeti politikát, hatásosabb nemzetközi szintű intézkedéseket és a globális változásokra adott válaszok beépítését sürgette a vízgazdálkodási döntésekbe Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a „Víz Barátai” csoport tanácskozásán, New Yorkban.

Hatékony nemzetközi együttműködést és átfogó vízgazdálkodási politikát szorgalmaz

Az eseményen előkészítették az ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciáját („Rio+20”). Illés Zoltán előadásában hangsúlyozta, hogy a következő évtizedek politikai döntéseinek meg kell teremteniük az egyensúlyt a vízkészletek és a vízhasználat között.

A felmérések azt mutatják, hogy a klímaváltozás és az egyre növekvő népesség miatt 2025-re a világ országainak kétharmada küzd majd ivóvízgondokkal – emelte ki a vízügyi kockázatkezelésről szóló előadásában Illés Zoltán. A négy ország (Magyarország, Finnország, Tádzsikisztán és Thaiföld) vezetésével működő csoport ülésén az államtitkár éppen ezért közös fellépést és széleskörű összefogást sürgetett a kérdésben. Hozzátette: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vízszükségletek kezelésére.

Illés Zoltán kiemelte, hogy a vízügyi kockázatkezelést nem külön-külön ágazatonként, hanem az egész ökológiai rendszert tekintve, átfogó módon kell megoldani, hiszen ez biztosítja hatékonyan a fenntartható fejlődést. Különösen fontos, hogy a vízügyi kérdéseket figyelembe vegyék a mezőgazdaságban, a vidék- és területfejlesztésben, a hajózás, illetve a vízienergia-termelés terén.

A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az ipari balesetek és a rendkívüli vízszennyezések kezelése fokozott környezetvédelmi felkészültséget és biztonsági intézkedéseket igényel. Mivel kiemelten fontos szempont az elővigyázatosság, az előrejelző rendszereket és a veszélyhelyzeti terveket folyamatosan aktualizálni kell. Illés Zoltán hozzátette: a vízügyi kockázatkezeléshez szükséges a határmenti együttműködés erősítése, az érvényes nemzetközi egyezmények betartása és továbbfejlesztése, valamint a „szennyező fizet” elvre épülő stabil jogi alap. A tanácskozáson 44 ország képviselője vett részt.
2012. február 9.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.