Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Startol az első magyar műhold a Masat-1
2012-02-06 15:32

Startol az első magyar műhold a Masat-1

|

2007 szeptemberében egy lelkes BME hallgatókból és doktoranduszokból álló csoport elhatározta, hogy megtervez és megépít egy kisműholdat. A kezdeményezést a BME két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Űrkutató Csoport karolta fel.

 
 

 

Módosult a start dátuma a korábbi február 9. helyett február 13-án a rakéta magyar idő szerint 11:00 és 13:00 között indul a Guiana Űrközpontból.

 

A kezdeményezés céljai
- hogy magas színvonalú mérnököket képezzen, akikre alapozhat a meglévő és jelentősen fejlesztendő hazai űripar.
- hogy a fejlesztők tapasztalatot és referenciát szerezzenek űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, hiszen ilyen misszió még példa nélküli Magyarországon.
- hogy demonstrálja Hazánk rátermettségét az űriparban való tervezésre és kivitelezésre.
- hogy elindítsunk egy technológia vonalat, mely lehetőséget biztosíthat a jövőben nemcsak a saját, de akár más, hazánkban működő műhelyek tudományos kísérleteinek befogadására és világűrben történő üzemeltetésére.

Mindemellett célunk volt, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatokat visszaforgassuk az oktatásba, hogy fenntartsuk a folyamatosan fejlődő képzést, ami nélkülözhetetlen ebben az iparágban. A projekt keretében a hallgatók e speciális területen kifejtett munkájukért kreditpontot kaphatnak, így ezek a tevékenységek beépülnek a normál oktatás kereteibe.

Kiemelt szempont volt, hogy a tervezést teljes, a gyártatást pedig a lehető legnagyobb mértékben itthon végezzük, végeztessük, ezzel is igazolva a hazai tervezők, gyártók alkalmasságát.

Továbbá célunk volt az is, hogy Magyarország potenciális űripari esélyeit javítsuk és az ESA-hoz való csatlakozást elősegítsük azzal, hogy szak-specifikus, tapasztalt, képzett mérnököket bocsátunk ki. A projektben résztvevő és a képzésből kikerülő mérnökökre alapozva megnyílhatnak a nemzetközi projektekben való részvételi lehetőségek is, ami nem utolsó sorban a jelenlegi néhány százfős érintettséget akár nagyságrendileg is növelheti, ezzel jelentősen növelve a szegmens éves árbevételét.

A Masat-1 projekt célkitűzései:

- Saját tervezésű kisműhold alaprendszereinek megtervezése és kivitelezése.
- Egy komplex űrprojekt specifikus vezetési, logisztikai, tesztelési, start előkészítési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzése, mely nélkülözhetetlen a továbblépés szempontjából.
További részletek itt olvashatók.


A műholdfejlesztés talán egyik legizgalmasabb szakaszához érkezett a Masat projekt. 2011 kora őszén meghúztuk az utolsó csavart, feltöltöttük a repülő példányra a szoftvereket, leteszteltünk minden alrendszert… A lehetőségeinkhez mérten megtettünk mindent a siker érdekében… Startra készen állunk!
Mérföldkövek


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.