Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Múlt idő A Tisza-szabályozás
2012-02-04 11:44

A Tisza-szabályozás

|

A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület és az Országos Széchényi Könyvtár január 27-én a Tisza-szabályozásáról szóló kiállítással egybekötött beszélgetésre hívta az érdeklődőket.

A Polis Nemzetközi Kulturális Egyesületet szerint a Tisza-szabályozás az 1848 és 1908 közötti időszakban a magyarok „második honfoglalása” volt, hiszen megvalósítása 17 000 km2 területet, Magyarország mai területének egynegyedét tette ezzel szabaddá a mezőgazdaság számára. Emellett csökkent a lakosságot, ipart és közlekedést fenyegető árvíz veszélye is, és a szabályozás alapot adott a folyami hajózás, kereskedelem alapjainak.

Gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar a vízszabályozás királyi biztosa 1846. augusztus 27-én tette meg az első, ünnepélyes kapavágást a Tisza-szabályozás kezdetekor. Vásárhelyi Pál terveit az olasz Pietro Paleocapa hagyta jóvá.

Köszöntötte a megjelenteket dr. Szemerei Péter az idén gróf Széchényi Ferenc által 210 éve alapított Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese. Az eseményt bemutató kiállítást, a Tisza-szabályozás térképeit  Giuseppe Monsone és Sajó Andrea mutatta be. A témát - rövid történelmi áttekintéssel - Erminio Raiteri méltata, különös tekintettel a  Vásárhelyi Pál és Pietro Paleocapa mérnökök szerepére.  A kiállítást követő beszélgetést Szabó Győző moderálta, és biztosította, hogy a jelen lévő olasz hallgatóság is teljes értékű résztvevője lehessen e fontos és érdekes rendezvénynek.

 

 

A témához Csorba László történész a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a 19. század és a reformkor szakértője Széchenyi habitusáról tartott bevezető előadást.
Domokos Miklós mérnök, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet munkatársa ismertette a Tisza-szabályozás gondolatának felvetődésétől a megvalósulásig, illetve a mai állapot kialakulásáig vezető legfontosabb eseményeket, és a Tisza-szabályozás hatásait, a kutatási eredményeket.

Buday Miklós
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.