Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság A magyar energiapolitika gagyi
2012-01-30 17:41

A magyar energiapolitika gagyi

|

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint a lakossági áram Magyarországon az egyik legdrágább az Európai Unióban az ország általános árszínvonalához viszonyítva. Ez a viszonyszám jól mutatja, hogy a magyar lakosok életszínvonalát jelentősen rontják az elszabadult rezsiköltségek.
Január elsejétől ismét nőtt Magyarországon az áram ára, elsősorban az ÁFA emelés miatt. A magyar áram árakban az általános forgalmi adó mértéke eddig is kiugróan magas volt az Uniós országokhoz képest.

A fordított fűnyíróelv alapján végrehajtott, végiggondolatlan adóemelések láthatóan súlyos károkat okoznak a családoknak, tágabb értelemben pedig az országnak. A vásárlóerő paritás alapján számolva Magyarországon eddig is magasan a legdrágább volt a lakossági áram ára a kontinensen, e tekintetben most tovább növeltük kétes dicsőségű előnyünket.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség egyetlen dologban maradéktalanul egyetértett a választások idején a jelenleg kormányzó erőkkel: nem folytathatók a gyurcsányi megszorítások. Ehhez képest szomorúan látjuk, hogy a választási ígéretekkel ellentétben közvetetten, mint a bankadó, vagy közvetlenül, mint a baleseti adó, a chipsadó, vagy az ÁFA emelés folyamatosak a lakosságot sújtó megszorítások.

Teljesen érthetetlen az a kormányzati bénultság, ami a magyar energiapolitikát illeti. Miközben Európa országai egységesen és rohamtempóban segítik kedvezményes adókkal, támogatásokkal a lakosságot abban, hogy alternatív energiákkal csökkentsék saját és országuk rezsiköltségeit, addig Magyarországon e területen szinte semmi nem történik.

Az értelmes pályázatok forrásai 2-3 nap alatt kimerülnek, a gazdasági értelemben rémisztően gyenge pályázatok forrásai pedig felhasználatlanul hevernek hónapokig, évekig. Valakinek már igazán feltűnhetne, hogy a múlt év végén nem véletlenül mondott le Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára.

Az elmúlt 20 év magyar energetikapolitikájára sajnos nincs jobb szó, mint az, hogy gagyi, kezdve az elhibázott privatizációkkal, folytatva a mai napig tartó tehetetlenkedéssel. Csak a vak nem látja, hogy a világ energiatérképét most rajzolják át mindenhol.

Olaszországban az elmúlt 2 évben 8000 MW teljesítményű (Paks 2000 MW) naperőmű épült egy fillér állami beruházás nélkül. A polgárok napelemeket raktak házaikra, miután az állam vállalta, hogy amennyiben saját szükségleteinél több áramot termel valaki, akkor a felesleget visszavásárolja. Ritka, történelmi pillanat egy ország, egy gazdaság életében, amikor olyan beruházásokra van lehetőség, amelyekben egyszerre jár jól az egyén, a közösség és a környezet. Most éppen ezt a történelmi pillanatot szalasztjuk el.


Budapest, 2012. január 30. (OS)

Kiadó: Jólét és Szabadság Demokrata Közösség
Horváth István
JESZ elnökhelyettes
 
 
 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2012-02-01 22:30:11

lásd még: mernokkapu.hu „Jelentés hazánk erdőállományáról”, „Magyar Energiapolitika”...
....Energiaválság.hu ???
Talán nem is olyan szükségszerű az energiaválság, vagy csak mi csináljuk azt saját magunknak? ...
...Először is ellentmondásos, hogy az energiaforrások és energiafelhasználás országos ügye egy stratégiai irányítás alá kerül. Az eredmény borítékolható: az energiakereskedők érdekei fognak győzni. Sok az analízis, kevés a szintézis – konferenciákra "tellik", megoldásokra nem.
Emlékezzünk csak az évekig tartó nemzetközi konferenciázásra „fenntartható fejlődés” ügyében. A válság fütyült a konferenciázókra. Ezen kell változtatni és nincs sok idő.
"Propaganda doszta, davaj muzik"- ahogyan az orosz tisz beszólt a nagymisén: elég a propagandából, kezdődjön a zene...
...Valószínűleg nem járok messze a valóságtól, laikusként úgy látom, minden önkormányzat területén akad legalább 5% parlagon hagyott vagy más hasznosítatlan bozótsziget, útszegély, dűlősor, belvízes terület, ártér. Ezek tervszerű bevonásával szimpatikus faültetvényeket, például nyárfásokat lehetne kialakítani, az akác kis kezeléssel akár magától erdővé sarjad. A létrejövő energetikai ültetvények így hamarosan akár 1 millió háztartást tudnának egyszerűen, olcsón, korszerű, megújuló, „zöld” energiával ellátni ... és hatalmas gallyveszteség is hasznosulna...
...Persze ennek a gáz-és villanyenergiával kereskedők, erőműépítők aligha örülnének. Sőt. Verseny van...
Vidéken közismert, hogy a tüzelőfát nem éri meg messzire utaztatni....A szakirodalomból is egyértelműen kiderül, hogy célszerűtlen az aprítékot állami támogatással távoli erőművekbe szállítani, a drága szállítás miatt csak a helyi felhasználás hatékony. A logisztika önkormányzatonként is biztosan megtérülne a feljebb vizionált 5%-os energianövényes beültetésnél . Apríték készítő berendezést Németországban láttam, egy 60 lóerős traktor tengelyhajtása működteti - és konferenciázni sem kell hozzá...

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.