Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Jelentés hazánk erdőállományáról
2012-01-20 09:43

Jelentés hazánk erdőállományáról

|

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterületek nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter.

Magyarország területének 20,7%-át, csaknem 2 millió hektárt borít erdő, ennek 56%-a van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely 27%-ra kívánja növelni az erdős területeket.

A hazai erdőállapot változásának, illetve az erdőgazdálkodás teljesítményének vizsgálata és értékelése elengedhetetlen az erdészeti politika és stratégia kidolgozásához.

Magyarország faállománya földrajzi elhelyezkedésének és domborzatának köszönhetően rendkívül változatos. Hazánkban akácfaállományból van a legtöbb, e fajt követik az őshonos tölgyesek, majd a cser-, bükk- és gyertyánerdők. Jelentős a többféle fenyőfajta alkotta fenyvesek nagysága is.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt az akácosok területe, ennek visszaszorítását az őshonos fajok (mint például a tölgy és a hazai nyár) javára a támogatás mértékének megváltoztatásával szorgalmazná a minisztérium. Ez azért is fontos, mert az erdők egészségi állapotának felméréséből kiderült: a levélvesztés alapján a legegészségesebb fafaj a bükk, a tölgy, a gyertyán és a cser, míg a legrosszabb állapotban a fekete fenyők, az erdei fenyők és az akácosok vannak.


A Jelentés itt olvasható


A jelentés szól a falopásokról is. 2010-ben több mint 17 ezer köbméter fát, főleg tölgyet, csert és akácot vágtak ki illetéktelenek. A lopások magas száma annak tudható be, hogy folyamatosan nő az energiahordozók ára.

Mindezek mellett a tájékoztató bemutatja az erdőket ért károkat és az erdőgazdálkodási feladatok (például a fakitermelés vagy az erdőfelújítások) alakulását is.
2012. január 19.

(Vidékfejlesztési MInisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

macila 2012-01-25 07:47:48

Energiaválság???
(mernokkapu.hu, Jelentés hazánk erdőállományáról)
A jelentés összefoglalójától indíttatva - - a keresőben az „erdőhozam” szóra érdekes adatokat találtam az „emergia.hu (nem „energia” hanem „emergia”) honlapon is. (általános iskola 1.osztály, környezetismereti óra: „Mit ad az erdő? „ ...)
Talán nem is olyan szükségszerű az energiaválság, vagy csak mi csináljuk azt saját magunknak?
Úgy számolom 1 hektár energianövény 50-350 GigaJoule/hektár/ év hozamával biztosan el tudja látni 1-2 átlagos jól-roszabbul „szigetelt” háztartás fűtési energiaigényét. Hazánk területének 1%-a kb. 100.000 hektárnak felel meg. Valószínűlag nem járok messze a valóságtól, laikusként úgy látom, minden önkormányzat területén akad legalább 5% parlagon hagyott vagy más hasznosítatlan bozótsziget, útszegély, dűlősor, belvízes terület, ártér. Ezek tervszerű bevonásával szimpatikus faültetvényeket, például nyárfásokat lehetne kialakítani, az akác kis kezeléssel akár magától erdővé sarjad. A létrejövő energetikai ültetvények így hamarosan akár 1 millió háztartást tudnának korszerű, megújuló, „zöld” energiával ellátni.
Persze ennek a gáz-és villanyenergiával kereskedők aligha örülnének. Verseny van.
A kerti fametszéseknél és erdőkitermelésnél keletkező hatalmas gallymennyiség energiatartalma jelenleg alig hasznosul, roszabb esetben szabad téren, nagy füstben elégetjük ezeket. Esetenként egy-egy gyümőlcsös telken egy családi ház éves fűtési energiájának megfelelő gallyat is elégetünk.
A szakirodalomból egyértelműen kiderül az is, hogy célszerűtlen az aprítékot állami támogatással távoli erőművekbe szállítani, a drága szállítás miatt csak a helyi felhasználás hatékony. A logisztika községenként is biztosan megtérülne a feljebb vizionált 5%-os energianövényes beültetésnél . Apríték készítő berendezést Németországban láttam, egy 60 lóerős traktor tengelyhajtása működteti.
A falopásokkal kapcsolatban az államnak garantálnia kell az ültetvények biztonságát.

További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.