Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció M3W Projekt a szellemi frissesség megőrzéséért
2012-01-19 13:32

M3W Projekt a szellemi frissesség megőrzéséért

|

Hároméves európai uniós projekt indult, amelynek során az idősödő emberek szellemi frissességének változásait jelző eszközkészletet – bizonyos online játékokban elért eredményeket mérő és értékelő megoldásokat – fejlesztenek. Az M3W (Maintaining and Measuring Mental Wellness) projektet megvalósító konzorciumnak négy magyar tagja van.

 

Több hónapos előkészítést követően elindult az M3W projekt.

Az Európai Unió és az AAL (Ambient Assisted Living) Közös Programhoz társult további országok támogatásával futó projekt időtartama 36 hónap, összköltsége 2,7 millió euró (ebből az AAL Közös Programtól elnyert támogatás összege 2,1 millió euró). Fő célja olyan eszközkészlet kifejlesztése, amellyel az idősödő emberek saját maguk gondoskodhatnak szellemi jól-létük megőrzéséről és a szellemi állapotukban bekövetkező esetleges változások jelzéséről.
Az M3W projekt ötletét az a tény adta, hogy a világon és persze Európában is az életkor emelkedésével egyre többeket érint a szellemi képességek korral járó változása. Annak felismerése, hogy a folyamat mikor válik természetes hanyatlásból szellemi zavarrá, még a specialistáknak sem egyszerű feladat. Még nehezebb a változás időben való felismerése a családtagok, rokonok és barátok számára.

Az M3W projektben kifejlesztendő eszközök a mentális változásokat, tendenciákat tudományos alapokon, szigorúan ellenőrzött – jellemzően otthoni – környezetben, online játékok segítségével, szórakoztató módon mérik. A kapott adatok alapján a rendszer jelzéseket, figyelmeztetéseket, riasztásokat vagy jelentéseket küldhet az érintett személyeknek és hozzátartozóiknak, felhívva a figyelmüket arra, hogy baj lehet, ajánlatos orvost, szakembert felkeresni. A fejlesztők szándéka az, hogy az idősödő ember szellemi frissességét kizárólag a saját korábbi szellemi állapotával hasonlítsák össze. A projekt további célja olyan többnyelvű, multikulturális közösségi portál építése, ahol az idős emberek, a hozzátartozóik és a szakértők megoszthatják a tapasztalataikat.

Az M3W projektben hét  partner vesz részt. Görögországot, Luxemburgot és

Svájcot egy-egy, míg Magyarországot négy szervezet képviseli a konzorciumban.

A hazai tagok:

- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Egészségipari Mérnöki Tudásközpont mint a projekt koordinátora, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék);

- Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika;

- Silver Kiadó Kft.;

- Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház.

 

Mallász Judit
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.