Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Magyar Földtani és Geofizikai Intézet alakul áprilisban
2012-01-05 12:41

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet alakul áprilisban

|

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet összevonásával létrejövő kutatóintézet 2012. április 1-jével kezdi meg működését. A hatékonyabb feladatellátást és költségcsökkenést eredményező átszervezés célja, hogy megszüntesse a földtani és bányászati szakigazgatás háttérintézményi rendszerének párhuzamosságait, következetlenségeit.

A Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) az elmúlt évek során jelentős adósságállományt halmozott fel, fizetésképtelenné vált. A korábbi évek átszervezései nyomán párhuzamosságok jöttek létre a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a MÁFI tevékenységében. A nagyon hasonló szakmai tartalmat felölelő feladatkörök meghatározása mind költségvetési, mind humánerőforrás-gazdálkodási szempontból ésszerűtlennek bizonyult, indokolatlan többletköltségekkel járt, és jelentősen csökkentette a szervezeti rendszer hatékonyságát.

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent kormányrendelet értelmében a két háttérintézmény 2012 áprilisától egységes szervezetben, Magyar Földtani és Geofizikai Intézetként látja el a földi erőforrásokhoz, veszélyekhez és a bányászathoz kapcsolódó állami feladatokat. Az új intézet költségvetése várhatóan legalább negyedével csökken, azonban a főösszegen belül nő az állami támogatás részaránya, ezáltal biztosítottá válik a működési stabilitás.

A megalakuló intézet tevékenységének struktúrája megfelel a hasonló vagy azonos profilú európai uniós intézmények feladatszerkezetének. A hagyományok és a tudásbázis megőrzése mellett így egy hatékonyabb szervezet látja majd el a földtani és bányászati állami alapfeladatokat. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet székhelye is a jelenleg a Magyar Állami Földtani Intézetnek otthont adó, e célra épült műemléképület lesz a budapesti Stefánia úton.
2011. december 29.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.