Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Átadták a Kós Károly-díjakat
2011-12-18 18:12

Átadták a Kós Károly-díjakat

|

A helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként Felkai László közigazgatási államtitkár átadta a 2011. évi Kós Károly-díjakat.

fotó: Pelsőczy Csaba

Felkai László pohárköszöntőjében hangsúlyozta: Kós Károly élete példaértékű lehet a mai emberek számára is. Példaértékű a kulturális sokszínűsége és a hitelessége egyaránt – emelte ki az államtitkár.

Kós Károlynak hálával tartozunk, hogy ezeket a példákat megmutatta. Az ország megújulásához szükség van arra, hogy megteremtsük a különböző kultúrák szimbiózisát.

DR. PINTÉR SÁNDOR, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE,


A HELYI ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG VÉDELME ÉS AZ ÉPÍTÉSZETI HAGYOMÁNYOK ŐRZÉSE TERÜLETÉN VÉGZETT KIMAGASLÓ SZAKMAI TEVÉKENYSÉGE ELISMERÉSÉÜL

A KÓS KÁROLY-DÍJ BIZOTTSÁG JAVASLATÁRA KÓS KÁROLY-DÍJAT ADOMÁNYOZOTT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 EGYÉNI DÍ J KATEGÓRIÁBAN:

A díjazott mind Kaposvár városban, mind Somogy megyében a műemlékvédelem, az értékvédelem területén meghatározó szerepet tölt be. Kutatásaiból lassan kibontakozik Kaposvár múlt század eleji története. A felújítandó épületek tervezése során minden esetben nagy gondot fordít arra, hogy feltárja azok rejtélyes „múltját”. Lelkiismeretes munkájával, hozzáállásával, nagymértékben hozzájárul Kaposvár arculatának kialakításához, a környező települések élhetőbbé tételéhez.

KÓS KÁROLY-DÍJBAN RÉSZESÜL

 


LŐRINCZNÉ BALOGH KRISZTINA asszony

Kaposvár Megyei Jogú Város főépítésze

 

***A következő díjazott elhivatott építész. Mind oktatási, mind tervezési – kiemelten az épített örökségvédelem terén kifejtett –, mind főépítészi tevékenysége példamutató. Magas építészeti és mindenekelőtt szakmai-etikai minőséget képvisel. Elsősorban a közjót tartja szem előtt, amely főépítészi munkája során az árvízvédelem és az azt követő helyreállítás során vált nyilvánvalóvá. Önzetlen és példaértékű alkotó-szervezői életútja elismerését jelenti e díj.

KÓS KÁROLY DÍJBAN RÉSZESÜL

 


MOLNÁR CSABA DLA úr

a Budapesti Műszaki Egyetem, Rajzi és Formaismereti Tanszék egyetemi docense

 


***


A díjazott az árvíz utáni településrekonstrukció során következetesen érvényesítette a településminőség és hagyomány szempontjait. A rekonstrukciót főépítészként kézben tartotta, építészként munkájával segítette. Önzetlenül és áldozatosan segítette a bajba jutottakat, kiállt az értékek védelme mellett. Szakmai meggyőződése, a szakma iránti hűsége, valamint következetes, tehetséges munkája soha nem tűrt megalkuvást.

KÓS KÁROLY DÍJBAN RÉSZESÜL

 


RUDOLF MIHÁLY DLA úr

a Hadas Építész Kft. ügyvezetője***KÖZÖSSÉGI DÍJ KATEGÓRIA


A közösség 1985 óta munkálkodik azon, hogy Oszkó településen és környékén a hagyományos értékrend az ott élők mindennapjainak részévé váljon, szervesen összefonódjon életükkel. Egy olyan önkéntesen szerveződő, helyi értékmentő közösségről van szó, amely nem csupán megmenteni próbálja az oszkói szőlőhegyen még fellelhető boronafalú, zsúpfedeles présházakat, hanem megtölti élettel és újra a köz szolgálatába állítja azokat. Felelevenítik a nemzeti és egyházi ünnepekhez kapcsolódó szokásokat és így a múltból táplálkozva teremtenek jövőt a helyi közösségnek.

KÓS KÁROLY DÍJBAN RÉSZESÜL


a HEGYPÁSZTOR KÖR

a díjat átveszi KOVÁCS ISTVÁN elnök


 

***


A Kós Károly Egyesülés az utóbbi időkben történt valamennyi katasztrófa utáni helyreállításban részt vett. Ezekből a munkákból oroszlánrészt vállaltak a posztgraduális képzést adó oktatási szervezet ”vándorépítészei”. A fiatalok amellett, hogy a tervezési munkában részt vettek, talán a legfontosabbat vállalták magukra: a folyamatos, egymást váltó személyes jelenlétet. A személyes jelenlét záloga a rugalmasságnak, mert a picinek tűnő változtatási igények gyors orvoslása, az amúgy is sokszorosan próbára tett emberek lelkében a hit visszatértét jelentette. Így lehetett a Beregben, majd Felsőzsolcán, végül Kolontáron és Devecserben létrehozni azt a csodát, amit lehet újjáépítésnek nevezni, de ami valójában nem más, mint az életbe visszavezető hit visszaadásának ereje.

KÓS KÁROLY DÍJBAN RÉSZESÜL

 


a KÓS KÁROLY EGYESÜLÉS VÁNDORISKOLÁJA

a díjat átveszi CSERNYUS LŐRINC vezető2011. december 16. 13:01
(kormany.hu)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
31 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 01 02 03
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.