Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Az ipar bővülése októberben is a járműgyártáson alapszik
2011-12-16 09:43

Az ipar bővülése októberben is a járműgyártáson alapszik

|

Az ipari termelés volumene 2011 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva 3 százalékkal volt magasabb, a 2011. január-október közötti időszak termelése pedig 5,8 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának teljesítményét. Az emelkedés az exporteladások bővülésének köszönhető, amelynek fő motorja a jól teljesítő járműgyártás külföldi eladásainak növekedése volt. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar és a bányászat termelése jelentősen bővült, míg az energiaipar kibocsátása (főként az enyhe időjárásnak köszönhetően) csökkent. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése októberben 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első tíz hónapjában az ipari termelés külföldi eladásai 8,1 százalékkal növekedtek 2010 előző időszakához képest. Az export több mint felét a feldolgozóipar két ágazata adja: ezek közül a járműgyártás kivitele októberben 5,9%-kal bővült, a számítógép, elektronikai és optikai termék ágazat exportja viszont 8%-kal csökkent. Az ipar belföldi eladásai az exporttal ellentétben az év első 10 hónapjában 5,3%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül októberben a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a bányászaté 10,4 százalékkal növekedett, az energiaipar kibocsátása viszont a tavalyinál enyhébb időjárás miatt 10,9 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar 13 alága közül 10-ben bővülést regisztráltak. Az egyötöd súlyú járműgyártás jelentősen, 8,5 százalékkal tudta növelni a termelését, míg a feldolgozóipar egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék alágazat gyártása 1,1%-kal élénkült. A közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék 11,2 százalékos volumenbővülése, a gumi-műanyag és nem fém ásványi termék 8 százalékos és a gépgyártás 39%-os termelésnövekedése jóval átlag fölötti volt októberben. Rosszul teljesített viszont a feldolgozóipar egyötödét adó számítógép, elektronikai és optikai termék alág, amelynek termelése 6,7 százalékkal csökkent, valamint a villamos berendezések gyártása, amely 16,1%-kal volt kisebb az egy évvel korábbi adathoz képest.

Pozitív jelenség, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9 százalékkal nőtt 2010 októberéhez képest, amely az exportrendelések pozitív alakulásának (11 százalékos növekedés) tulajdonítható. Földrajzilag nézve az ipari termelés Magyarország minden régiójában növekedett 2011. január-október között az előző év azonos hónapjaihoz viszonyítva.
2011. december 15.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.