Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Az Országgyűlés egyes energetikai törvényeket módosított
2011-12-15 11:14

Az Országgyűlés egyes energetikai törvényeket módosított

|

Az Országgyűlés által a tegnapi nap folyamán elfogadott, az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a bányászatról, a villamos energiáról, a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvények módosításait tartalmazza. A változtatások legfőbb célja a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges törvényi szintű rendelkezések megalkotása volt.
A földgázellátásról szóló törvény elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy az európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott, a földgázellátási válsághelyzet megelőzése és kezelése érdekében szükséges feladatok végrehajtásáról az energiapolitikáért felelős miniszter gondoskodjon. Ugyanakkor egyes feladatokat, így pl. a földgázellátási válsághelyzet megelőzése érdekében teendő intézkedésekről szóló cselekvési terv és a vészhelyzeti intézkedésekről szóló akcióterv kidolgozását a jövőben a Magyar Energia Hivatal látja el.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jogszabály-módosítás előkészítése során felülvizsgálta a földgázellátási zavar vagy válsághelyzet kezelésére vonatkozó hatályos szabályozást. Ennek eredményeként egyes energetikai tárgyú intézkedések (például földgázellátási válsághelyzet II. fokozata esetén az engedélyesek jogainak és kötelezettségeinek meghatározása) végrehajtása a Kormány feladat- és hatásköréből az energiapolitikáért felelős miniszter feladat- és hatáskörébe került. Az általános jellegű, nem kifejezetten energetikai tárgyú döntések továbbra is a Kormány jogkörében maradnak.

Az új távhő szabályozási rendszer célja a fenntartható és biztonságos működés, valamint olyan árazási rendszer alkalmazása, amely a fogyasztók számára indokolatlan többletterheket nem jelent. A távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítását e szempontokat figyelembe véve a hatósági ármegállapítás során keletkezett tapasztalatok indokolták. A törvény olyan rendelkezésekkel egészült ki, amelyek az engedélyesek számára szigorúbb és részletesebb számviteli kötelezettségeket írnak elő a gazdálkodás hatékonysága, a költségek és bevételek átláthatósága érdekében.

Szintén az Európai Uniós jogi előírásokra tekintettel bővült az üzemanyag forgalmazó adatszolgáltatási kötelezettségének köre, ehhez pedig módosítani kellett a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló törvényt is.

A villamos energiáról és a bányászatról szóló törvény esetében az elfogadott előírások alapvetően jogalkalmazást könnyítő, technikai jellegű módosításokat vezetnek át a hatályos szabályozáson.

Az energetikai jogszabály-módosítások 2012. január elsején lépnek hatályba.
2011. december 14.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.