Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Megújult a Tiszántúlon a csatornák egynegyede
2011-12-15 11:05

Megújult a Tiszántúlon a csatornák egynegyede

|

Több mint 200 kilométernyi csatorna kotrása és 19 szivattyútelep felújítása fejeződött be a Tiszántúlon – jelentette ki a projekt átadásán Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Az egymilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javult az ár- és belvíz biztonság a térségben, ahol eddig állandó gondot okoztak az áradások. A beruházás második ütemében további 100 kilométer csatorna újul meg.

A helyreállítási munkákra azért volt szükség, mert a csatornák medre feliszapolódott, és annyira benőtte a növényzet, hogy a víz nem tudott szabadon lefolyni. A fejlesztések első ütemében összesen 201 km hosszú belvízcsatorna kotrása fejeződött be, amivel gyakorlatilag az érintett csatornaszakaszok eredeti állapota helyreállt.

A most lezárult első ütemben a TIKÖVIZIG kezelésében levő mintegy 1,3 ezer kilométer belvízcsatorna 15%-a újult meg. Ez azért is jelentős, mert az utóbbi tíz esztendőben évente mindössze 1-4 százaléknyi területen tudta az igazgatóság kotorni a csatornát.

A projekt részeként 19 szivattyútelepet is felújított az igazgatóság, ezek a belvízi védekezéskor segítik a víz átemelését a földekről a befogadó csatornákba. A TIKÖVIZIG kezelésében levő szivattyútelepek üzemelése kihat a hozzá kapcsolódó teljes vízgyűjtő belvízmentesítésére, és ezáltal az önkormányzati, a társulati és az egyéb kezelésben levő vízelvezető művek üzemeltetésére is. Üzemképességük megőrzése tehát kiemelten fontos. Ha a védekezés közben meghibásodnak, az így kieső kapacitás pótlása rendkívül drága.

A most befejeződött projekt mintegy egymilliárd forintba került, a beruházásnak köszönhetően a jövőben csökken a belvízzel elöntött területek nagysága. Ennek hatására a károk és a védekezés költségei is mérséklődnek. Szintén fontos szempont, hogy az állami kezelésű főművek védelmi képessége megmaradjon.

Az egymilliárdos beruházás biztosítja az Észak-Alföldi Operatív Program pályázat keretében megvalósuló önkormányzati fejlesztések, és a tervezett vízgazdálkodási társulati rekonstrukciók feltételeit is. A 19 szivattyútelep felújítása, valamint a 201 kilométer hosszú csatorna szakaszok kotrása mintegy 4000 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását, ahol 72 település vízelvezetési feltételei javulnak.
2011. december 14.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.