Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Nemzeti érdekérvényesítés az energiapolitikában
2011-12-12 14:22

Nemzeti érdekérvényesítés az energiapolitikában

|

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiapolitikáról tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által szervezett Energia Szabadegyetemen 2011. december 9-én, Szegeden. A tárcavezető kifejtette, hogy a kormányzati szakpolitikai döntések öt szempont: a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és energiatakarékosság, az ellátásbiztonság, a függetlenség és a finanszírozhatóság egyidejű figyelembe vételével születnek meg.

Fellegi Tamás előadása (fotó: Szigeti Tamás)

A szakminiszter hangsúlyozta, hogy az energetika egyre inkább gazdaságfejlesztési és geopolitikai kérdés, ahogy versenyképességi szempontból is megkerülhetetlenné válik. Az energiaipar Magyarországon jelenleg 9-12 százalékkal járul hozzá a bruttó nemzeti össztermékhez, ez az arány elmarad az európai szinttől. Az ágazat kormányzati kezelését, a nemzeti ipar újjáépítését célzó törekvéseket alapvetően meghatározza a magyar privatizáció során kialakult helyzet, hiszen a kulcsszereplők nemzetközi nagyvállalatok. Az állami szerepvállalás nőtt a szektorban az elmúlt másfél évben, az MVM integrált állami vállalatként erősíti hazai és regionális pozícióit.

A magyar uniós elnökség alatt született döntés az egységes európai energiapiac megteremtéséről, az energiaszigetek megszüntetéséről. Miközben a hálózatok összekapcsolásával és a szabályozások összehangolásával a tagállami szakpolitikák jelentősen közelednek egymáshoz, az országok egyetértettek abban, hogy az energiamix meghatározását nemzeti hatáskörben tartják – emelte ki a miniszter.

A hazai fogyasztásban egyelőre túlsúlyos a gáz, a felhasznált mennyiség döntő többségét ráadásul importból szerzi be Magyarország. E kitettség mérséklésére kezdeményezte az Európai Unió az Észak-Déli Energiafolyosó kiépítését, amely alternatív szállítási útvonalként működhet a kelet-nyugati vezetékek mellett. A szaktárca intenzív tárgyalásokat folytat a nemzetközi partnerek széles körével további források feltárása, az energiafüggetlenség fokozatos megteremtése érdekében.

Az atomenergia középtávon biztosan nem váltható ki teljes egészében a jelenleg még költségesen előállítható, csak támogatásokkal piacképes megújuló energiaforrásokkal. Ugyanakkor fenntarthatósági szempontból indokolt utóbbiak részarányának lehetséges legnagyobb mértékű növelése. Az atomenergia és a megújulók mesterséges szembeállítása ésszerűtlen, ezeknek nem egymással, hanem a fosszilis energiaforrásokkal érdemes versengeniük a dekarbonizáció érdekében.

Fellegi Tamás aláhúzta: a háztartásokat súlyosan megterhelő rezsiköltségek kezelését a Kormány kiemelt feladatként kezeli. A hatósági árszabályozás bevezetése, a rezsiköltségek befagyasztása a szociálpolitikai szempontok érvényesítését szolgálja.

A következő évtizedekre szóló, elfogadott Nemzeti Energiastratégiához illeszkedő Cselekvési Tervek kidolgozása folyamatban van. A tervek szerint 2012 tavaszára elkészülő első változatok részletes szakmai és társadalmi egyeztetésük után véglegesíthetők.
2011. december 12.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.