Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Szakma Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását
2011-12-07 15:09

Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását

|

Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy ma megalakul az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négyéves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB) a vidékfejlesztési miniszter tanácsadó testülete, mely javaslattevő, véleményező jogkörrel rendelkezik, és összehangolja a nemzeti agrár-szaktanácsadási tevékenység egyes feladatait. A szervezet létrehozásáról az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-es indulásakor rendelkeztek.

V. Németh Zsolt kifejtette: szaktanácsadókon a falugazdászokat, a kamarai ügyfélszolgálatokat és a névjegyzéki tanácsadókat kell érteni. A tanácsadási rendszer megújításával a gazdák az egész országban, minden szakterületen, egyszerűbben vehetnek igénybe hiteles tanácsadást.

Jávor András, az újonnan megalakult bizottság elnöke, a Debreceni Egyetem rektor-helyettese, az Észak-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központ vezetője kiemelte: a legnagyobb segítség a gazdáknak, ha konkrét problémáikra azonnal megoldást találhatnak. A szaktanácsadási rendszerről elmondta, területi szaktanácsadási központokat hoznak létre, melyek felett regionális központokként a felsőfokú oktatási intézmények állnak majd.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) főigazgatója, egyben az OSZB társelnöke ismertette a 15 fős bizottság felépítését. Hét fő képviseli a regionális és a területi szaktanácsadási központokat. Egy-egy tagot delegál a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Agrárkamara. A maradék három helyre a tanácsadást igénybe vevő gazdálkodókat kérték fel, ezzel biztosítva, hogy a szolgáltatás felhasználói is elmondhassák véleményüket.

A bizottság már a megalakulásának napján véleményezi a Szakmai Szaktanácsadási Központ cím elnyerésére beérkezett pályázatokat. A győzteseket december 14-én, az I. Nemzeti Vidékfejlesztési Napon hirdetik ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Szakmai Szaktanácsadási Központok olyan országos hatáskörű, speciális szakterületen működő szervezetek, melyek térítésmentesen biztosítanak információs hátteret a támogatott szaktanácsadási szolgáltatást végző tanácsadóknak és az akkreditált szaktanácsadó szervezeteknek.

2011. december 7.


(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.