Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Gazdaság Magyarországon lehet az uniós szabadalmi bíróképzés központja
2011-12-07 14:41

Magyarországon lehet az uniós szabadalmi bíróképzés központja

|

Nagy eséllyel Budapesten lesz az európai uniós szabadalmi bírók képzésének központja - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Cséfalvay Zoltán megerősítette, hogy a - döntő többségében az előző féléves, magyar uniós elnökség alatt kidolgozott - egységes szabadalmi rendszer végleges jóváhagyásához már csupán annak eldöntése hiányzik, hol legyen a bíráskodási rendszerhez tartozó intézetek székhelye, illetve ezeket milyen forrásból finanszírozzák.

Az uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei között a vita elsősorban a szabadalmi bíróság központi divíziójának székhelyével kapcsolatban folyik, valamint az úgynevezett vitarendezési központén. Az előzőnél három nagy EU-tagország pályázata van versenyben, a vitaközvetítésnél pedig Ljubljana vagy Lisszabon lehet a székhely.

A fellebbviteli bíróság minden bizonnyal Luxembourgban kap helyet. A bíróképzés helyszíne lényegében eldőlt, de végleges csak akkor lesz, ha a többi székhely ügyében is megszületik a kompromisszum.

Az államtitkár úgy ítélte meg, hogy Budapest választása a magyar EU-elnökség munkájának elismerése is. Mint mondta, ez az uniós tárgyalásokon és vitákon is érzékelhető volt. Magyarország számára komoly lehetőség lenne a szabadalmi akadémia működtetése - vélte Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon eddig egyetlen uniós intézmény, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) központja működik. Elmondta, hogy Lengyelország idén mindenképpen szeretné lezárni ezeket a tárgyalásokat, és döntésre jutni a még nyitott kérdésekben.

Ebben az esetben legkésőbb 2014-től megkezdődhetne az egységes uniós szabadalmi oltalmak kiadása - tette hozzá. Nincs még végleges döntés a bírói testületek működésének finanszírozásáról sem, de ott könnyebbnek ígérkezik a megegyezés. Olyan megoldás körvonalazódik, hogy a működést meghatározott ideig az uniós tagállamok finanszírozzák, majd a rendszernek önfenntartóvá kell válnia.

A kétnapos brüsszeli versenyképességi miniszteri ülés további témái közül Cséfalvay Zoltán kiemelte az üzleti nyilvántartások és információk összekapcsolását, amely felé most jelentős előrelépést tettek. A rendszer a magyar vállalkozások számára is pótlólagos biztonságot nyújt, ha Európán belül kapcsolatba lépnek más országok vállalkozásaival - fejtette ki.

A finanszírozás pontos részleteiről mindazonáltal a miniszterek még e témában sem döntöttek. A magyar elnökség idején indult el az unió keleti határainak áruforgalmára, az ottani vámterületek szigorú ellenőrzésére vonatkozó elképzelések tárgyalása, amelyről most a tanács szintén közös következtetéseket fogadott el.

Magyarország számára a \"cigaretta- és a benzinturizmus\" szempontjából különös jelentősége van a témának - emlékeztetett az államtitkár, utalva arra, hogy az említett gyakorlat az idei első tíz hónapban a benzin terén ötmilliárd, a cigaretta esetében 15-20 milliárd forint áfa-bevétel kiesését okozott.

Csütörtökön tárgyaltak az uniós miniszterek a következő, nyolcadik kutatási keretprogramról, amely 2014 és 2020 között futna. Ez az egyetlen terület az unióban, ahol a jelenlegi javaslatok szerint érdemben (a jelenlegi 53 milliárdról folyóáron 87 milliárd euróra) emelkedik a rendelkezésre álló központi támogatási forrás.

Cséfalvay Zoltán rámutatott, hogy az elérhető forrásokért az érintett cégek és kutatók egymással versenyezve folyamodhatnak. A magyar vállalkozások és kutatók a jelenleg futó hétéves keretprogramban eddig 160 millió eurónyi támogatást szereztek meg, ez nagyjából megfelel Magyarország unión belüli 0,8 százalékos - GDP-arányos - gazdasági súlyának.

Cél azonban, hogy a következő program idején a magyar részesedés a gazdasági súly fölé emelkedjék - hangsúlyozta az államtitkár. Megjegyezte azt is, hogy a budapesti székhelyű technológiai intézet a szóban forgó hét évben a tervek szerint 1,3 milliárd eurónyi biztos forrással számolhat majd, de ez a duplájára is emelkedhet, ha az intézet tevékenysége később ezt indokolja.

Mint Cséfalvay Zoltán elmondta, Magyarország egyetért a keretprogram három alappillérével: a tudományos kiválósággal, az innovatív iparral és a társadalmi kihívások figyelembe vételével.
2011. december 6.

(MTI)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.