Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Technika EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást
2011-11-28 17:46

EP szakbizottság vizsgálja a verespataki aranybányanyitást

|

Rendkívüli ülésén az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a tervezett verespataki aranybánya megnyitásának körülményeit vizsgálta november 28-án Bukarestben. Az elmúlt időszakban több petíció is érkezett az EP szakbizottságába a beruházással kapcsolatban.

Az ülésen résztvevő Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő kiemelte: "Magyarország számára továbbra sem elfogadható a súlyos környezetvédelmi kockázatokkal járó beruházás. Komoly aggályok fogalmazódnak meg a beruházás hatástanulmányának hitelessége, a projekt biztosítékrendszere és átláthatósága szempontjából is."

A Rosia Montana Gold Corporation a romániai Verespatak községben olyan bányát kíván létesíteni, amely a cianidos lúgozási technológiát alkalmazná. 800 hektár területével és 250 millió tonna összbefogadó képességével Európa legnagyobb arany- és ezüstbányája jönne létre, ám ez a jelenlegi természeti környezet teljes lerombolásával járna. Az alkalmazni kívánt cianidos technológia ugyanakkor különösen rossz emlékeket idéz Magyarországon. A 2000-es pusztító tiszai ciánszennyezés, szintén egy romániai - nagybányai - létesítmény gátszakadásának következtében érte el hazánkat és pusztította ki szinte teljesen a Tisza élővilágát.

Bagó Zoltán a tényfeltárást követően kijelentette: "Határozott álláspontom, hogy nem megnyugtató a projekt kivitelezéséről készült hatástanulmány. Súlyos hitelességi kérdéseket vet fel, hogy annak megrendelője maga a beruházó volt, s így megkérdőjeleződik az objektivitás és a semlegesség elvének alkalmazása." Rámutatott továbbá: "Kérdéses, hogy a beruházó részéről megnevezett 150 millió eurós felelősségbiztosítás pontosan mire jelent fedezetet. Egy, a tiszai ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa esetén ez az összeg nem nyújthat elégséges biztosítékot. Ellentmondásos a rehabilitációs idő pontos intervalluma, annak ellenőrzése és biztosítása is. Mindezen súlyos aggályok miatt a beruházás nem támogatható, Magyarország határozottan ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását".
2011. november 25.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.