Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Mérnökképzés Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból
2011-11-19 18:27

Lezárult a BME DPR- és Karrier szolgáltatás fejlesztése EU-s forrásból

|

Diplomás pályakövetési rendszerének és a karrierszolgáltatási rendszerének fejlesztésére nyert 2009-ben uniós támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely 2011. novemberében zárul le.

A TÁMOP 4.1.1. pályázat keretén belül megvalósuló program célja volt, hogy a jövőben még átláthatóbb, követhetőbb legyen a műegyetemi diplomát szerzők életpályája, munkaerő-piaci szerepe, illetve a műegyetemi hallgatók elhelyezkedésüket segítő, széleskörű és könnyen hasznosítható szolgáltatásokban részesüljenek.

Az elmúlt években sok tévhit keringett a köztudatban a diplomások elhelyezkedésével kapcsolatosan, évek óta hallani, hogy túl sok diplomást képez a magyar felsőoktatás, tömeges diplomás munkanélküliség várható.
A statisztikák azonban épp ennek ellenkezőjét mutatják: Magyarországon - nemzetközi összehasonlításban is - kiemelkedő előnyöket biztosít a felsőfokú végzettség.
A jelenleginél pontosabb, megbízhatóbb kép kialakítását szolgálja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő diplomás pályakövetési rendszernek a továbbfejlesztése a pályázat segítségével.

A végzettekkel kiépített kapcsolat az egyik legfontosabb és közvetlen forrása a munka világából megfogalmazódott elvárásoknak, tapasztalatoknak.
A diplomás pályakövetés révén az egyetem és a munkáltatók képet kapnak a felsőoktatásban végzettek munkába állásáról, munkaerő-piaci jellemzőiről - arról, mennyire hasznosíthatóak képzései a munkaerőpiacon.
Olyan semmi mással nem pótolható visszacsatolás ez, amelynek segítségével a felsőoktatási intézmények fejleszthetik képzéseiket, szolgáltatásaikat.
A DPR (diplomás pályakövetési rendszer) továbbfejlesztése egy nagy lépés afelé, hogy közelítsenek egymás felé a felsőoktatás és a munkaerő-piaci igények, elősegítve az intézmények versenyképességének javítását és a hazai felsőoktatás minőség orientált fejlesztését.

A pályázat céljai, amelyek a két év alatt megvalósultak (a teljesség igénye nélkül)
- a műegyetemi hallgatók munkaerő-piaci érvényesülési esélyeinek növelése,
- több, intenzívebb és specializált tanácsadás, próbainterjú, tréning és AC tartása a műegyetemisták számára a BME Karrier Iroda szervezésében
- BME Karrier Iroda honlapjának fejlesztése, annak érdekében, hogy a hallgatók és végzettek online módon is elérjék azokat az anyagokat, amelyek segítséget nyújtanak számukra a munkaerő-piaci tájékozottságban és az álláskeresésben (www.karrier.bme.hu)
- a standardizált diplomás pályakövetési rendszer működtetése az összehasonlíthatóság és a gyorsabb feldolgozás érdekében, a hallgatói és a munkáltató igények folyamatos beépítése a karrierszolgáltatási rendszerbe,
- a karrierszolgáltatási rendszer működése során összegyűjtött tapasztalatok nyilvánossá tétele
- és nem utolsó sorban a rendszer fejlesztése során a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők, a szegregált szocializációs környezetből származók, a szocializációs problémákkal küzdőknek szóló szolgáltatások speciális kialakítása.

A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Diákközpont Karrier Iroda gondozásában valósul meg az Európai Unió támogatásával a magyar állam és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.
Budapest, 2011. november 18. (OTS)

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.