Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Trendek Közösen a levegőszennyezés ellen
2011-11-19 18:12

Közösen a levegőszennyezés ellen

|

Az elmúlt napok erős levegőszennyezettsége újra a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló kormányhatározatra irányította a közfigyelmet. Az októberben elfogadott jogszabály alapvető célja a szálló por kibocsátásának csökkentése, koncentrációjának 15-20 százalékos mérséklése.
A térképen a jelentősen légszennyezett területek. [Forrás: Bulla Miklós szerk.: Tanulmányok hazánk környezeti állapotáról] 1 = kén-dioxid, 2 = nitrogén-oxid, 3 = ülepedő por


Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén-a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői elmondták, hogy az EU tagállamaiban évente legfeljebb 35 napon át lépheti túl a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket, ám Magyarországon ez a szám eléri a 80 napot is, ami Európában a legmagasabb arány. A magyarországi magas szállópor-koncentrációt leginkább a lakossági tüzelés, a közlekedés, az ipari kibocsátás és közvetett módon a határainkon túlról érkező szennyezés okozza.

A tárca szakemberei ismertették, milyen, jobbára uniós forrásokra épített intézkedéssel élhetünk a kritikus ágazatok szálló por kibocsátásának csökkentésére. Fontos eszköz lehet a szűrőcsere program, amely azon járművek káros kibocsátását csökkenti, amelyek a legintenzívebben szennyezik a levegőt. A közforgalmú közlekedés támogatása, a személyautó-sofőrök vezetési szokásainak megváltoztatása, a vasúti és kombinált áruszállítás preferálása és fejlesztése, a parkolási rendszerek felülvizsgálata és az elektronikus útdíj-szedés bevezetése, valamint a valódi tudatformálás lehetnek a szennyezés csökkentésének további, költségtakarékosabb módjai- tájékoztattak a minisztérium tisztviselői. A tárca álláspontja szerint évente országosan 400 buszt kellene lecserélni uniós források felhasználásával.

A szálló por csökkentését célzó program előkészítését a Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly kezdte meg a civil szervezetekkel közösen. A bizottsági meghallgatáson a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András elmondta, hogy jó együttműködés alakult ki a szaktárca és a civilek között. Hozzátette: több intézkedés még pénzt is hozhat az államnak, mint például a kamion-, illetve teherautó-útdíj bevezetése. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint adókedvezménnyel és közvetlen állami hozzájárulással kellene támogatni a kombinált (közúti-vasúti) fuvarozást.
2011. november 18. 12:18

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
 
 
 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.