Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
Mernokport.hu
Mérnökkapu.hu Innováció Célunk a K+F kiadások másfél százalékos gyarapítása
2011-11-19 17:43

Célunk a K+F kiadások másfél százalékos gyarapítása

|

A tudományos politika is arra hivatott, hogy megtalálja a módját annak, hogy a tudomány és technológia fejlődése miként tudja a közérdeket a leghatékonyabban szolgálni. Ebben a folyamatban a Kormánynak kell döntő szerepet betöltenie – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia World Science Forum rendezvényének parlamenti szekciójában, szombaton.
(fotó: Horváth Ernő)
Az innovációban az állam legalább kétféle szerepet tölt be – mutatott rá a miniszter. Egyrészt pénzbeli támogatást nyújthat az innovációs szakemberek munkájának és az innováció gazdaságban érezhető hatásának az elősegítésére, másrészt egy támogató, „ágazatbarát” jogszabályi környezetet alkothat abból a célból, hogy az innovációs tevékenységeket, vállalkozásokat érintő korlátozásokat megszűntesse – mutatott rá Navracsics Tibor, majd hozzátette: mindkét esetben olyan kormányzati intézkedésekről van szó, amelyek az innovációs tevékenységek intenzitását növelik a gazdaságban.

A miniszter ismertette: az Európai Unió eredeti céljának megfelelően a K+F (kutatás és fejlesztés) költségek uniós átlaga a jelenlegi 2 százalékról 2020-ra el kell, hogy érje a GDP 3 százalékát. Magyarországnak kitűzött célja – folytatta -, hogy az ez irányú költségvetését GDP arányosan 1,8 százalékra növelje 2020-ra. Mindezt oly módon, hogy a vállalatok K+F kiadásiban vállalt állami részesedést jelentős mértékben kell növelni – tette hozzá a miniszter.

Középtávú célkitűzésünk az, hogy az állam 2015-re K+F-re fordított kiadásaiban mintegy másfél százalékos gyarapodást érjen el – mondta. További terve a Kormánynak, hogy Magyarország teljesítménye az innovációs mutatószámokban elérje, vagy akár meghaladja az európai uniós átlagot az évtized végére – nyomatékosította Navracsics Tibor.

A Kormány K+F cél elérését támogató intézkedései a szakpolitika (kutatás-fejlesztés és innováció) és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer átfogó felülvizsgálatát, új programok beindítását és a releváns intézményi és irányítási rendszer átalakítását, valamint a vonatkozó jogszabályi környezet fejlesztését irányozza elő – tájékoztatott a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
2011. november 19.

(kormany.hu)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Eseménynaptár
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
28 29 30 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Legfrissebb képtárak

200 éve született Bodoki Károly

Bodoki Károly elévülhetetlen érdemeket szerzett a Körösök és a Berettyó szabályozása terén kifejtett munkásságával. Tervezte és 1868-ban bekövetkezett haláláig irányította is a kiviteli munkákat. Munkássága méltó módon kapcsolódik a reformkor híres mérnökei, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál tevékenységéhez. 200. születési évfordulójáról emlékeztek meg március 29-én Gyulán.

GRAN-PRIZE Interdiszciplináris díj

A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal, tudtuk meg a sajtóreggelin. A Svéd díj már az első évben érdeklődést váltott ki Magyarországon.